обновена 11:42 AM EEST, Jul 16, 2020

Традиционният събор "Под крушата на осенската поляна" събра стотици гости

71139517 475636876357160 356205273062309888 o

Стотици граждани се включиха в общинския празник „Под крушата на осенската поляна“, който Община Търговище организира по повод Деня на независимостта на България.

Сред присъстващите бяха и кметът д-р Дарин Димитров, народният представител д-р Венка Стоянова, областният управител Митко Стайков, общински съветници, ръководният екип на Общината.

„Сред уроците, на които Независимостта ни учи, е, че успешният утрешен ден е отговорност на всички нас. Затова, отговорно и задружно да работим за все по-успешното бъдеще на жителите на град Търговище и населените места в общината“, се обърна към присъстващите кметът д-р Димитров.

14 читалища от общината представиха аранжирани битови кътове на тема „Традиции от миналото“ и кътове с плодове и зеленчуци на тема „Есенното изобилие на търговищкия край“. След гласуване от страна на публиката, наградата за най-автентичен битов кът спечелиха самодейците от село Давидово, за аранжирания от тях кът на тема „Бъдни вечер“.

Читалището в Стража пък бе определено за победител в категорията за най-красиво и богато аранжират кът с плодове и зеленчуци.

Наградата за победителите е концерт на Професионален фолклорен ансамбъл „Мизия“ на посочени от тях повод, дата и място. Най-тежкият експонат в състезанието за най-едра тиква е с тегло от 26,5 кг. Тя е отгледана от Недялко Недялков от село Давидово. Освен него, награда получиха и трима души, които успяха да предположат с най-голяма точност теглото на тиквата. Това са Симеона Илиева, Емине Атанасова и Христо Пеев, които са заявили, че тиквата е с тегло от 27 кг.

Известният кулинар Иван Звездев пък приготви агнешка курбан чорба със зеленчуци, която всички гости на празника имаха възможност да опитат. За празничното настроение на всички гости се погрижи камерен състав на ансамбъл „Мизия“.