charovna2017

обновена 8:29 AM EEST, May 27, 2020

Противогрипна кампания започва в Търговище

sgrada rzi19

Регионална здравна инспекция - Търговище стартира противогрипна кампания за ограничаване заболяемостта на населението при предстоящата грипна вълна.

В наличност е ваксината “Инфлувак”, съобщават оттам. Тя е на цена 16 лв., а таксата за поставянето й е 2 лв. Всички, които желаят да се предпазят от заболяването, могат да посетят имунизационния кабинет  в сградата на РЗИ, ул. „Цар Освободител” № 33, в работното време на инспекцията - всеки ден от 8:30 до 17 часа.

Грипът е най-разпространеното заразно заболяване, причинено от вируси, попаднали в носоглътката на човека. Болният е извор на зараза в продължение на 5-6 дни. При кихане вирусът се разпространява във въздуха и от там попада в дихателните пътища на здрави хора. Особено податливи на заболяване са децата, възрастните над 65 години и хронично болните. При тях грипът протича по-тежко и с повече усложнения.

Най-доброто средство за предпазване от заболяването е провогрипната ваксина. Инактивираните вирусни частици, съдържащи се в нея, стимулират изработването на антитела при  здрав организъм, което предотвратява заболяването из начало.

Специалистите посочват като най-ефективно ваксинирането в периода октомври-ноември, за да може организмът да изгради защита преди да е срещнал вируса.