обновена 12:48 PM EEST, Jun 15, 2021

Ограничават достъпа до Парка и Мисионис

54524989 2213924488668563 7455840931233660928 n

Ограничава се достъпът до местността Парка и крепостта Мисионис край Търговище.

Това обявиха днес след края на заседанието на Областната епизоотична комисия. То бе свикано, заради случая на болестта АЧС при диво прасе, чийто труп бе открит преди 10 дни до втори заслон "Лалето" в местността Парка.

Определена е инфектирана зона, в която е забранен достъпът на всички лица, нямащи отношение към претърсването и прилагането на мерките за предотвратяване и ликвидиране на болестта АЧС и мерките за биосигурност. 

От горското в Търговище са поставили предупредителни табели около подзона „А”, обхващаща около 3 кв. км - до ресторант „Ловна среща” на подхода към пътеката за х. „Младост”, на асфалтовия път към х. „Младост” и до самата хижа, на отбивките на пътя София-Варна, както и на пътеката към „Мисионис”.


Осигурени са ежедневни дежурни екипи в района на ресторанта за недопускане на външни лица в подзона „А”.

Извършват се претърсвания на подзона „А“ от членове на ЛРД и ТП „ДГС - Търговище” за умрели диви свине.

В подзони „Б” и „В” на определената инфектирана зона могат да се извършват горскостопански и селскостопански дейности, събиране на гъби, билки, трюфели, туризъм и други дейности само след осигуряване и прилагане на съответните минимални мерки за биосигурност.

Ловът в подзони „Б” и „В” се осъществява при стриктно спазване на правилата, определени и утвърдени със Заповед на Министър на земеделието храните и горите.

Всички граждани трябва да се придържат към установените правила и да не навлизат в инфектираната зона, с цел недопускане разпространението на заболяването Африканска чума по свинете.