обновена 1:07 PM EET, Jan 19, 2021

Среща с швейцарски инвеститори

2910191

Областният управител Митко Стайков бе домакин на работна среща със зам.-министъра на образованието и науката Таня Михайлова и швейцарски инвеститори.

В срещата взеха участие още Елка Станчева - началник на РУО Търговище, ръководството на „ТЕРЕМ-Хан Крум“, директорът на ПТГ „Цар Симеон Велики“ и представители на един от най-големите световни производители на колесни бойни машини General Dynamics European Land Systems.

Целта на срещата бе разглеждане на възможностите за сътрудничество с Дженерал Дайнамикс и заявеното от тях намерение да организират дуална система на обучение в Търговище.

Стайков благодари на представителите на чуждестранната фирма  за намерението им да правят бизнес в Търговище.

 „Всяка една инвестиция е ценна, защото повишава доверието в България и означава по-добри доходи за хората. Убеден съм, че инвестицията в образованието е инвестиция в бъдещето на България. Щастлив съм, че от една страна реалният бизнес  е готов да инвестира в подготовката на квалифицирани кадри, а от друга - да гарантира сериозна реализация и за учениците,  трупали опит в дуалните паралелки“, каза областният управител.

„Това е трета среща с Дженерал Дайнамикс  и се радвам, че днес сме на терен с „Терем Хан Крум“ и Професионалната гимназия. Считам, че проектът ще има устойчиви резултати за развитието на дуалното образование. Професионалната гимназия има доказани традиции и с оглед на специалностите, които могат да се разкрият, изборът е успешен”, заяви зам.-министър Михайлова.

От своя страна Елка Станчева изрази готовността  на регионалното управление за подкрепа при подбора и формиране на специалностите. През тази учебна година в област Търговище има две паралелки с дуална форма на обучение - в ПТГ „Цар Симеон Велики” и в ПГТЛП гр. Попово.

Представителите на швейцарската фирма споделиха, че от 2014 г. посещават България  и търсят фирми с високи стандарти на производство. Според тях, почти всички компании са изправени пред едно споделено предизвикателство - да намират добре подготвени и квалифицирани кадри.

По време на срещата, регионалните бизнес мениджъри на General Dynamics European Land Systems (GDELS) обсъдиха редица възможности за сътрудничество, съвместна работа и изграждане на дуална паралелка в ПТГ „Цар Симеон Велики“.