charovna2017

обновена 9:44 AM EET, Feb 22, 2020

Наградени полицейски служители за празника

sgrada mvr0718

Служители на Областната дирекция на МВР в Търговище са наградени по случай професионалния празник на българската полиция – 8 ноември.

За това съобщиха от пресцентъра на полицията.

За съществен принос при изпълнение на професионалните си задачи със заповед на директора на Областната дирекция на МВР с „Писмена похвала“ са наградени: гл. инсп. Иван Александров, впд началник на РУ-Търговище, и още трима служители в същото управление - гл. инсп. Светлин Петев, началник на сектор „Криминална полиция“; ст. инсп. Кирил Кирилов, началник на група „Териториална полиция“ в сектор „Охранителна полиция“; и ст. инсп. Димитър Боянов,  началник на група „Охрана на обществения ред“ в същия сектор.

Честването на 8 ноември като професионален празник на българските полицаи е въведено през 1924 г. по инициатива на софийския градоначалник о.з. подполковник Георги Кисьов. За определяне на светеца-патрон на полицията, е потърсена консултация от Светия синод, и след обсъждане е избран Св. Архангел Михаил - предводител на небесното войнство, защитник на онеправданите и страдащите. Писменото мнение на Митрополит Стефан изяснява:"Всички ангели, които са отредени да се борят за мира и правдата, за реда и справедливостта, се намират под началството на великия Архистратег Михаил. Този празник, който олицетворява и на небето ред, власт, дисциплина и царуване на истината, правдата и любовта, много подхожда за патронен празник на полицията, която има за цел да се грижи за реда, спокойствието, сигурността и спазване на законите в страната, чрез които се гарантират животът, имотът и свободата на гражданите”.
Денят се е отбелязвал до 1943 год. С решение на Министерския съвет е възстановен като празник на полицията през 1998 год.