обновена 2:45 PM EEST, Sep 25, 2020

29 проверки на ловните дружинки в региона

mvr 191119

Не са констатирани сериозни нарушения по време на специализирана полицейска операция за осъществяване на контрол във връзка с безопасното съхранение, носене и използване на оръжията по време на ловния сезон.

За това съобщават от пресцентъра на ОД МВР Търговище.

С откриване на ловния сезон за местен дребен и едър дивеч и груповия лов на дива свиня в областта стартира едномесечна специализирана полицейска операция, чиято основна цел бе ограничаване на предпоставките за извършване на престъпления, закононарушения и инциденти по време на ловните излети. В хода й от страна на контролните органи системно бяха извършвани проверки, чиято цел бе ограничаване на предпоставките за извършване на нарушения на Закона за оръжията, боеприпасите, взривните вещества и пиротехническите изделия//ЗОБВВП/.

В хода на полицейската акция са извършени 29 проверки на ловни дружинки, включващи 348 организирани ловци от област Търговище. Проверени са и 28 физически лица относно правилното и безопасно съхранение на късо огнестрелно оръжие. Koнстатирани са две нарушения. Едното е за съхранение на боеприпаси в количества над допустимите, за което е заведен заявителски материал по чл. 339, ал. 1 от Наказателния кодекс, а другото е за притежаване на газово оръжие, което не е регистрирано по съответния ред - за него е съставен акт за установяване на административно нарушение по ЗОБВВП. Не са допуснати инциденти по време на проведените досега през сезона ловни излети в областта.

Осъществяваните от служителите на ОД МВР-Търговище превантивни мерки и извършваните от тях проверки на ловните дружинки и на техните членове ще продължат през целия ловен сезон.