обновена 5:22 AM EEST, Jul 12, 2020

Гости от Африка посрещна екипът на Областния информационен център в Търговище

74590089 2469261849994398 7581646493338042368 o

Четирима гости от Африка посрещна екипът на Областния информационен център в Търговище.

Джаклин Кугоза (Уганда), Снетемба Машиани (Южна Африка), Аюбо Мбрази (Танзания) и Франк Мгимуа (Танзания) гостуват в града като част от доброволческа мисия. Те са в България по проект From Idea to Reality & Execution на фондация „Open Space”. 


Доброволците пренесоха екзотичния дух на далечната и непозната Африка, благодарение на своя ментор Моника Угренова, която е актьор и режисьор в Кукления театър на Търговище. Това лято тя работи с деца в предградие на столицата на Танзания. Моника ни разказа, че е била организатор и участник в един от музикалните фестивали на страната, в който на сцената са участвали 7 000 музиканти и артисти, споделиха от ОИЦ Търговище.


Гостите от Африка разказаха, че се занимават с различни обучителни и културни програми с образователен характер, с особен фокус към деца и младежи. В Търговище те вече са се срещнали с ученици от двете големи гимназии и местни театрали. Част от доброволците се занимават с музика, останалите са учители и социални работници. Някои от тях са за първи път в България.


Екипът на Областния информационен център ги запозна със своята дейност по популяризиране на програмите на Европейския съюз и им подари книги и брошури на български и английски език, за да научат повече за България и промените в образователната, културна и градска среда, настъпили с финансовата подкрепа на европейските проекти.