обновена 3:26 PM EEST, Jul 9, 2020

Деца се запознаха с уменията на следовото куче Арчи

mvr 291119

Петокласници от II СУ „Проф. Никола Маринов“ в гр. Търговище, доброволци във втория випуск на „Детско полицейско управление“, гостуваха в РУ-Търговище за поредното занятие.

Те се срещнаха със служебното полицейско куче. Мл. инсп. Христо Димитров - ст. полицай в група „Охрана на обществения ред“ в сектор „Охранителна полиция“ на РУ-Търговище и водач на следовото куче, им представи четириногия помощник на полицаите. Така децата се запознаха с Арчи - 8-месечна немска овчарка, която е била на 4-5 седмици, когато е пристигнала в питомника на търговищката областна дирекция. Арчи е най-малък по възраст от служебните кучета на дирекцията, но вече е един от най-високите сред събратята си. 

Водачът му обясни на децата, че това куче е с профил „следово“ -  полицейските служители използват помощта му, когато издирват хора или предмети, а също се използва и за охрана на някои масови публични прояви. Разказа им, че служебните кучета „служат“ около 9-10 години в полицията, след което излизат в заслужен отдих, т.е. се пенсионират.

 След това на малчуганите бе демонстрирано как кучето изпълнява различни команди, подадени му от неговия водач. Децата научиха, че скоро на Арчи му предстои да замине на школа, където да затвърди овладените досега умения, както и да надгради към тях нови.