обновена 2:45 PM EEST, Sep 25, 2020

По-малко нарушения по време на акция „Зима“ в Търговище

mvr pp0619

Основната цел на проведената от 1 до 30 ноември 2019 г. традиционна превантивна акция “ЗИМА” на “Пътна полиция” бе подобряване сигурността на движението по пътищата и заостряне вниманието на водачите към подготовката на автомобилите им за движение при зимни условия посредством ограничаване на увеличаващите се през този сезон предпоставки за тежки пътни злополуки, особено с участието на рискови групи участници в движението – пешеходци, водачи без практически опит в шофирането при есенно-зимни условия или управляващи неподготвени за тези условия автомобили.  

Акцията включваше три тематични кампании, ориентирани към различни категории участници в движението по улиците и пътищата – „С безопасно пътно превозно средство през зимата“, „Пешеходци и водачи за толерантност на пътя“ и „Безопасно шофиране през зимата“. В хода й по пътищата на областта бяха реализирани 5 специализирани полицейски операции, като паралелно се провеждаха и регулярни проверки за безопасността на движението.

По време на акцията на територията на област Търговище контролните органи са проверили 658 пътни превозни средства/при 470 проверени ППС в миналогодишното издание на акцията/. от които: 426 леки автомобила, 217 товарни автомобила, 6 мотоциклета, 4 мотопеда, и по  1 - селскостопанска машина, велосипед и пътно превозно средство/ППС/ с животинска тяга/каруца/.

 Установените случаи на управление на ППС с различни технически неизправности са 4, което представлява 8-кратно намаление спрямо същия период на предходната година/32/. Констатирани са 3 случая на управление на МПС с разкъсани или износени гуми, и един случай на МПС с други неизправности.

Логично чувствително по-малко са и наложените санкции за установените по време на акцията нарушения – контролните органи са съставили на съответните водачи 2 акта за установяване на административно нарушение по Закона за движение по пътищата и са наложили 11 глоби по фиш по същия закон. Едно проверено от тях МПС е временно спряно от движение до отстраняване на сериозни технически неизправности по него, създаващи  риск за безопасността на движението. Взето е административно отношение  спрямо един велосипедист и един водач на ППС с животинска тяга/каруца/, които са глобени с фиш. Освен водачи на МПС в хода на акцията са санкционирани и 11 пешеходци за неспазване на правилата за движение, като на 9 от тях са наложени глоби с фиш.

По време на превантивната кампания служителите на „Пътна полиция“ са изготвили и две предписания до органите на АПИ, и три – до  местните администрации, за отстраняване на недостатъци по пътната настилка или относно вертикалната сигнализация и хоризонталната маркировка, повечето от които вече са изпълнени.