обновена 11:01 AM EET, Mar 3, 2021

Откриха 35 кг хероин в автомобил с търговищка регистрация на Дунав мост

police lampa trg

Задържан е 35-годишен мъж от Търговище.

Малко над 35 кг хероин са били открити вчера в лек автомобил „Фолксваген Туаран“ с търговищка регистрация при митническа проверка на ГКПП "Дунав мост".

Около 14 часа на 11.12.2019 г. митническите служители по метода за анализ на риска отклонили за щателна митническа проверка лекия автомобил, управляван от 35-годишен български гражданин от гр. Търговище. 

При проверката били установени 71 пакета с наркотично вещество, укрити във фабрични кухини, разположени под предните седалки и покрити със специално изработени оловни капаци със заключващи механизми. Общото тегло на наркотика възлиза на 35, 877 кг, а стойността му възлиза на 1 435 080 лева. 

Водачът на автомобила е задържан, а наркотичното вещество е иззето.

Мъжът е с инициали О.Л.Ш., каза на брифинг окръжният прокурор на Русе Георги Георгиев. Само в рамките на тази година той е напускал страната 10 пъти. За него още се знае, че три пъти е осъждан – двата пъти за причиняване на телесна повреда, а третия – за управление на МПС след употреба на алкохол.

35-годишният нашенец е задържан до 72 часа. Той ще бъде обвинен за контрабанда на наркотично вещество. Квалифицирали сме деянието като особено тежък случай и предметът на престъплението е в особено големи размери. За това престъпление законът предвижда от 15 до 20 г. лишаване от свобода и глоба от 200 000 до 300 000 лв., като е възможно да се наложи и  конфискация на имуществото, каза още окръжният прокурор.