charovna2017

обновена 11:54 AM EEST, Apr 7, 2020

Кукери ще гонят злото на Сирни заговезни в Пробуда и Стража

pk 1812162

Празнична програма за отбелязване на Сирни заговезни и Деня на самодееца организират в селата Стража и Пробуда на 1 март, когато отбелязваме и традиционния празник Баба Марта.

Празникът в Пробуда започва в 11.00 часа, в двора на читалището. Централно участие в програмата ще има кукерска група „Арапи“ и танцови групи към читалището в шуменския квартал Макак. Свои музикални и танцови изпълнения ще представят и ученици от музикалните и хореографски паралелки на II СУ „Проф. Никола Маринов“. Организаторите обещават много изненади, сред тях е провеждането на нетрадиционно „хамкане“ за децата.

В Стража програмата започва в 17.00 часа, на площада в селото. Ще гостуват певчески групи от читалищата в Кралево, Алваново, Бистра и Съединение, фолклорен оркестър от Шумен, както и кукерската група на село Пробуда. Ще се състоят традиционните за Заговезни прескачане на огън и въртене на оратници (факли от слама).

И в двете населени места Баба Марта ще закичи присъстващите с бял и червен конец, - символ на пролетта, здравето и благоденствието.

Прескачане на огньове на Заговезни ще има още и в село Дралфа и квартал Въбел.