charovna2017

обновена 12:18 PM EEST, Mar 29, 2020

Огнеборци гасиха пет пожара в сухи треви

pojar suhi trevi

За денонощие служители ПБЗН - Търговище са погасили без преки материални загуби 5 пожара, възникнали в сухи треви и растителни отпадъци поради небрежност при боравене с открит огън.

Благодарение на бързата и адекватна намеса на пожарникарите в два от случаите са спасени намиращи се в близост до огъня различни материални активи - 5 сгради и 300 бали фураж при пожар, възникнал в двор на къща в с. Априлово, община Попово, в резултат на запалени от собственичката му растителни отпадъци; както и 2 сгради в близост до сметището на гр. Попово, където също са горели растителни отпадъци.

Другите погасени през денонощието от екипи на ПБЗН пожари са: в землището на с. Давидово, община Търговище/там огънят е обхванал 20000кв м площ/, в землището на с. Лиляк в община Търговище – в близост до пътя Търговище-Лиляк, и в землището на с. Кьосевци, община Антоново.


От РД ПБЗН-Търговище напомнят на земеделските стопани, на собствениците на вилни имоти и дворове да бъдат много внимателни с паленето на огън и да не палят такъв при наличие на вятър, тъй като той може да разнесе искри и топли частици на големи разстояния, без да им даде възможност за бърза и адекватна реакция. Винаги преди да запалят огън, гражданите трябва да се уверят, че имат осигурени количества вода за загасяването му при поява на вятър и никога не трябва да оставят огъня без надзор.