обновена 5:55 AM EEST, Jul 4, 2020

Музеят с вход свободен на 3 март

sgrada reg muzei trg

Регионален исторически музей – Търговище съобщава, че на 3 март - Националния празник на България, от 9.30 до 13.00 ч. ще бъде отворено за посещение Славейковото училище, където може да се види изложбата „Когато се раждаше свободата”.

Тя е експонирана специално за празника и представя ценности от музейния фонд, свързани с Руско-турската освободителна война (1877-1878) и Освобождението на Търговище. Показани са: знаковото знаме на Българската земска войска, реликви от някогашното руско военно гробище, образи и отличия на местни опълченци, оръжие. Акцент в музейния разказ са документи и снимки на майстор Пеньо Атанасов-Бомбето, строил Паметника на свободата (от фонда на Отдел „Държавен архив”- Търговище), както и стилизиран венец (от фонда на Национален военноисторически музей-София), свързан с тържествата от откриването на паметника. Изложбата ще може да се види в периода 2 - 6 март т.г.
По вече установена традиция, всеки, който посети музея в празничния ден, ще получи малко национално знаме, съобщи директорът на музея Магдалена Жечева.


Посетителите на музея ще могат да си закупят книгата „Непокорният”, посветена на поп Сава Катрафилов, съратник и член в щаба на четата на Христо Ботев, учителствал в гр.Търговище. Автор е правнукът на героя - Георги Катрафилов, наш съвременник. Средствата от продажбата на книгата се събират за построяването на паметна плоча на загиналите 22 Ботеви четници, погребани в с. Мраморен, Врачанско. В музея може да се закупи и алманаха „Възкресение в зарево от пожари”, посветен на Освобождението на град Търговище, издание на Регионален исторически музей – Търговище, каза още Жечева.


В Славейковото училище можете да разгледате и постоянна експозиция „Възрожденска класна стая" и изложбите: От Виена и Константинопол – гостуват Регионален етнографски музей – Пловдив и Регионален исторически музей – Русе; „Началото…” посветена на 60 години професионално музейно дело вТърговище; Да рисуваш със светлина! ( Щрихи към историята на фотографите в Търговище) и Велик е нашият войник.

Входът е свободен.