обновена 6:49 AM EET, Nov 24, 2020

345 са карантинираните от област Търговище към днешна дата

tg09162

345 са карантинираните от област Търговище към днешна дата.

Това стана ясно от думите на д-р Марин Йовов – секретар на РЗИ Търговище по време на пресконференция в Община Търговище. В нея участваха кметът д-р Дарин Димитров, областният управител Митко Стайков, началникът на Районно управление - Търговище главен инспектор Иван Александров, изпълнителният директор на МБАЛ-Търговище д-р Иван Светулков и главният секретар на РЗИ д-р Марин Йовов. 

Положителна проба в Търговище засега няма, успокои д-р Йовов. Общият брой на поставените под карантина към днешна дата е 792-ма. За 447 от тях срокът е изтекъл. 182 лица от карантинираните се наблюдават от личните си лекари, а останалите – от РЗИ. Единствено Националният оперативен щаб има право да дава информация за броя проби и заболели, поясни гл. секретар на здравната иснпекция в Търговище. Над 40 са изпратените досега проби от цялата област в лабораторията във Варна, заяви д-р Йовов.

Изпълнителният директор на търговищката болница д-р Иван Светулков каза, че над 160 хил. лв. са постъпилите дарения през месец март. Вчера пристигнаха 50 експресни теста, за които знаем, че са дарение от фирми на депутата Делян Пеевски, съобщи той.

Директорът на болничното заведение припомни, че ОАИЛ разполага с 12 апарата за обдишване, 3 преносими - в Спешна помощ и 4 – в операционните зали. 14 са леглата в реанимация, като 10 от тях - за болни от COVID-19, а останалите за други пациенти. Две са напълно оборудваните линейки, готови при необходимост да окажат съдействие при транспортиране на болни от коронавирус.

Д-р Светулков обори разпространяваща се в социалните мрежи информация за лошото състояние на инфекциозното отделение. "От 2017 г. то се помещава на първия етаж в северното крило на МБАЛ", заяви той и поясни, че след направения му основен ремонт, отделението е едно от най-добрите в страната. При необходимост, то може да бъде разширено към детско кърмаческо, отбеляза още шефът на областната болница.

Досега 56 са нарушенията на предприетите във връзка с извънредното положение мерки в общината, като 53 от тях са на кметската заповед за разходки в паркове. Обикновено това са граждани на възраст 22-35 години. 44 от тях са от града, а 9 – в населените места от общината. Четири са започнатите досъдебни производства срещу лица, нарушили карантината, обяви гл. инсп. Иван Александров.

И кметът, и областният управител апелираха гражданите да посрещнат ппазниците Цветница и Великден у дома.

„Ние сме силен народ. Преживявали сме и много по-тежки времена. Ще устискаме и на този вирус, и той ще отмине. Стойте си вкъщи и бъдете силни“, призова кметът. 

По време на пресконференцията стана ясно, че д-р Дарин Димитров дарява месечната си заплата на МБАЛ – Търговище.