обновена 12:22 PM EEST, Jul 14, 2020

Клубът на нестопанските организации в Търговище чества 20-годишен юбилей

57039893 2210351102321237 7732539109742215168 o

Клубът на нестопанските организации в Търговище чества 20-годишен юбилей.

Повод да се поздравят имат хората от 24 НПО, които са членове на сдружението и вече две десетилетия подкрепят най-уязвимите групи в обществото. 


Клубът на НСО официално е регистриран през април 2000 г. Мисията му е да работи за утвърждаване ценностите на гражданското общество в региона чрез свободен обмен на идеи и информация. Учредители са няколко читалища и първите НПО в града.


„Тръгнахме с толкова ентусиазъм и с толкова вяра, че ще постигнем това, за което сме се обединили – демокрацията. Нашето поколение не знаеше как работи тя, но вярвахме, че е нещо много по-добро, че ще ни помогне да направим сами живота си, а не да зависим от някой партиен секретар“, припомня си изпълнителният директор на Клуба Невена Маджарова - инициатор и учредител на авторитетната организация.


За 20 години учредителите са помогнали на десетки ентусиасти да направят свои неправителствени организации и да обединят хора с общи интереси. Родители на деца с увреждания, хора с екологични каузи, хора със зрителни увреждания – всички те са получили подкрепа от Клуба на НСО, за да създадат свои структури.

През годините са реализирани десетки проекти, покриващи широк спектър от обществени и граждански потребности.


„На 20-годишнината ни можем да кажем със съжаление, че времената са доста трудни за неправителствения сектор. Не само защото няма достатъчно финансиране, а защото хората се обезвериха, умориха се, демотивираха се, защото нещата не се случват достатъчно бързо“, признава учредителката на Клуба. Въпреки трудностите обаче, членовете на Клуба продължават своята дейност, макар и с по-малка активност в извънредното положение.

По материали на ngobg.info

Снимка: Клуб на НСО - Търговище