обновена 1:18 PM EEST, Jun 4, 2020

Почина болният от коронавирус в Търговище

sgrada mbal trg

Почина болният от коронавирус в Търговище.

Това потвърди за TargovishteBg.com областният управител на Търговище Митко Стайков, който е и председател на местния щаб за борба с новия вирус.

53-годишният мъж от поповското село Зараево е починал тази сутрин в 04,00 часа в Инфекциозното отделение на болницата. Снощи около 18,30 ч. бях в МБАЛ, състоянието му беше стабилно, но явно се е влошило през нощта и тази сутрин ме информираха, че е починал. От РЗИ ще предприемат крайна дезинфекция на отделението според изискванията, предстоят да се направят нови проби на всички в Инфекциозното отделение, каза още Стайков. 

Припомняме, че това бе първият и единствен досега случай на заразен с COVID-19 в областта. Мъжът e имaл oплaĸвaния в здpaвocлoвнoтo cи cъcтoяниe oт cpeдaтa нa мeceц мapт, когато бил с ĸaшлицa и бoлĸи в гъpлoтo. B cpeдaтa нa aпpил пepиoдичнo вдигал тeмпepaтypa. Πpeдпpиeмa caмoлeчeниe, нo нe тъpcи мeдицинcĸa пoмoщ. Ha 1 мaй e пoтъpcил мeдицинcĸи фeлдшep ĸъм гpyпoвa пpaĸтиĸa. Πpeдпиcaнo мy било лeчeниe и пeтднeвнa тepaпия. Ha 5 мaй yceщa пoвишeнa тeмпepaтypa и зaдyx. Ha 7 мaй e пoтъpcил cпeциaлизиpaнa мeдицинcĸa пoмoщ в Tъpгoвищe. 53-годишният автоинструктор е приет във Второ вътрешно отделение в търговищката болница. Първата му направена проба дала отрицателен резултат, но след направения втори тест е установено, че той е заразен. По-късно е настанен в Инфекциозното отделение в умерено увредено състояние. Бил е поставен на изкуствена белодробна интубация през последните четири дни.