обновена 1:18 PM EEST, Jun 4, 2020

Момичета от Попово намериха плик с пари и го предадоха в полицията

1905101

Две ученички от гр. Попово намериха плик с 290 лв. и го предадоха в полицията

Те бяха приети от ръководството на РУ-Попово и получиха благодарствени грамоти за доблестната си постъпка, съобщиха от пресцентъра на ОД МВР Търговище.

Случката се разиграла следобеда на 18 май 2020 г. в гр. Попово. Две момичета – седмокласничката в ОУ „Любен Каравелов“ Татяна Стоянова и осмокласничката в Профилирана гимназия „Христо Ботев“ Виктория Борисова, вървейки по градския площад, изведнъж съзрели паднал на земята найлонов плик, съдържащ сумата от 290 лв.

Не се поколебали нито за миг в решението си веднага да тръгнат за районното управление на полицията с плика. Дежурните служители, на които предали намерената парична сума, ги поздравили за доблестта. В управлението своевременно установили кой е собственикът на изгубения плик.


Днес децата бяха приети в РУ-Попово от началника на управлението гл. инсп. Ивелин Христов и от началника на група „Охранителна полиция“ ст. инсп. Стефан Стефанов. Христов поздрави двете ученички за доблестната постъпка и им връчи благодарствена грамота от името на ръководството на областната дирекция.

„Родителите ви могат да се гордеят, че са възпитали деца като вас. Вярвам, че постъпката ви ще бъде добър пример и за ваши връстници, и ако някога на някого от тях се случи да намери чужда вещ, надявам се да постъпи по аналогичен начин“ – каза гл. инсп. Христов.


Момичетата бяха категорични, че никога не им е минавала и през ум друга мисъл освен тази – да предадат веднага парите в полицията. Така са ги учили вкъщи. Не се наложило, намирайки парите, да се консултират за решението си с когото и да е – били единодушни.

„Първо си помислихме, че това може да е пенсията на някой възрастен човек… И че е много вероятно това да са последните пари на някого, с които той е разчитал да изкара месеца в настоящото трудно време на епидемия“ – споделиха двете приятелки.

Едва след като предали парите в полицията, те се обадили на родителите си, които искрено се зарадвали и ги поздравили за стореното.


На срещата присъства и жената, неволно изпуснала на площада плика с парите, без да забележи. Тя разказа, че работи в потребителна кооперация и била излязла по работа. Парите били служебни. Просълзена и развълнувана, жената благодари на двете момичета за техния жест.