обновена 6:16 AM EEST, Jul 11, 2020

Осъдиха шофьор предизвикал по непредпазливост смъртта на моторист

sgrada okrujen sud trg

Окръжен съд-Търговище призна за виновен подсъдим в това, че по непредпазливост, при ПТП е причинил смъртта на моторист от Варна и го осъди на 2 години и 4 месеца лишаване от свобода, като изтърпяването на наложеното наказание се отлага за срок от 4 години.


Съдът постанови и наказание „Лишаване от право да управлява МПС“ за срок от 3 години и половина.

На 7.07.2019 год. на първокласен път (ПП 1-4) в община Търговище, в близост до местността „Момина чешма“, при управление на лек автомобил „Фолксваген Шаран“, в посока Омуртаг, подсъдимият е допуснал нарушение на чл.63, ал.2 т.1 от ППЗДвП - пресякъл забранена за застъпване и пресичане надлъжна маркировка М 1 “Единична непрекъсната линия“ и на чл.25, ал.1 от ЗДвП - извършил е маневра „завой наляво“, като преди да започне маневрата не се е убедил, че няма да създаде опасност за останалите участници в движението, които се движат по същия път, и не съобразил действията си с тяхното положение, посока и скорост на движение. В резултат на това по непредпазливост е причинил смъртта на 39-годишния мотоциклетист, движещ се в посока Варна.

Подсъдимият е осъден да плати в полза на ОД на МВР – Търговище сторените по делото разноски за изготвени експертизи, в размер на 615 лв.

Присъдата подлежи на обжалване пред Апелативен съд - Варна.