обновена 6:11 AM EEST, Aug 13, 2020

Новозаразените са от с. Подгорица

mstajkov17

След направените 53 проби в събота, 4 са положителните за COVID-19.

Нови 4 лица – жители на област Търговище, са с потвърдена коронавирусна инфекция. Всичките са от контактните лица на заболялата 58-годишна жена от с. Подгорица. COVID-19 е установен при майката (90 г.) и снахата (53 г.) на заболялата. Заразени са и две от съседките, на 72 и 61-годишна възраст. Лицата са в добро общо състояние и не се налага да бъдат хоспитализирани, поясняват от Областния щаб.


Като контактни лица, те са поставени под домашна карантина на 13.06.2020 г. В същия ден са им взети проби за PCR-тест, изследвани в референтна лаборатория по вирусология и микробиология при УМБАЛ „Св. Марина” – гр. Варна. За изследване са били подадени общо 53 проби, като всички останали са с отрицателен резултат.


Считано от 14.06.2020 г. са издирени и установени всички лица, имали контакт с новозаразените 4 жени от с. Подгорица. Връчени са им предписания за поставяне под 14-дневна карантина, за което са уведомени личните им лекари, кмета на селото и органите на МВР. Предстои днес  да бъдат взети проби за вирусологично изследване на техните контактни лица.

Направените изследвания на здравните работници, обгрижвали заболялата в I Вътрешно отделение на МБАЛ – Търговище, където е била хоспитализирана пациентката, са с отрицателни резултати. Също отрицателни са и набраните проби от 13-те други пациенти, настанени в същото отделение.

Отрицателни за коронавирус са и резултатите на най-близките контактни лица на 51-годишната жена от с. Буховци, общ. Търговище, с доказан COVID-19. Изследвани са били съпругът и синът на заразената. Те са поставени под карантина. Не са били установени техни контактни лица.

И в двете населени места са осигурени и раздадени лични предпазни средства. Епидемиологичното проучване продължава.

Към момента общият брой на изследваните за коронавирус лица в област Търговище е 887, информираха от РЗИ.