обновена 12:48 PM EEST, Jun 15, 2021

53-годишна жена от с. Звездица с положителна проба за COVID-19

sgrada mbal trg

Жена на 53-годишна възраст от с. Звездица, община Омуртаг е хоспитализирана в Инфекциозно отделение на МБАЛ – Търговище, след като се доказа инфектиране с коронавирус. Към момента състоянието й е сравнително добро и диша самостоятелно.


За това съобщиха от Областния щаб в Търговище.

Заболялата се е завърнала в страната от Белгия на 24.06.2020 г. Заради оплаквания от болка в гърдите и повишена температура, още същия ден постъпва в МБАЛ – Омуртаг. При направен бърз тест за инфектиране с COVID-19 е отчетен положителен резултат.

Насочена е за прием в МБАЛ – Търговище. Тук направеният втори бърз тест отново дава положителен резултат.

Своевременно е взета проба за PCR-тест, транспортирана за вирусологично изследване в референтна лаборатория в гр. Варна. Резултатът, съобщен в късния следобед на 25.06.2020 г., потвърждава заразяването.


От Белгия към с. Звездица жената е пътувала с микробус заедно с още петима души. Шофьорът и сестрата на заболялата са от с. Звездица, а останалите пътници са жители на гр. Карнобат, гр. Омуртаг и с. Драгановец, община Търговище.

Своевременно е установена тяхната самоличност, като са им връчени предписания за самоизолация. Днес предстои екипи на РЗИ – Търговище да ги посетят, за да наберат проби за PCR-изследване.

При прибирането си у дома, заразената жена се е срещнала единствено със своя съпруг, който с личен автомобил я е транспортирал до болницата в Омуртаг. В лечебното заведение е установено, че 53-годишната жена е имала контакт с лекар и медицинска сестра. Предстои те също да бъдат тествани за заболяването.

Предприети са всички необходими мерки за недопускане разпространението на заразата. Проучването на обстановката продължава.

Настанената в Инфекциозно отделение на МБАЛ – Търговище 51-годишна жена от с. Буховци, общ. Търговище, заболяла от COVID-19, е дала вече отрицателна проба за вируса и предстои нейното изписване.