обновена 7:18 AM EEST, Aug 4, 2020

Извънредно заседание на Областния кризисен щаб

a0907201

Днес областният управител Митко Стайков свика извънредно заседание на Областния кризисен щаб за борба с коронавируса.

Това се наложи във връзка с разпореждане на министър-председателя Бойко Борисов и новата заповед на министъра на здравеопазването Кирил Ананиев, с които се въвеждат нови временни противоепидемични мерки на територията на страната, считано от 10.07.2020 г.

В качеството си на председател на Кризисния щаб, Стайков запозна присъстващите с акцентите в Заповедта, като заяви, че основна задача на всички институции е да работят по посока на контрол по спазването на мерките.

„Нека основната ни цел да бъде ограничаване разпространението на болестта чрез ефективен контрол” – призова той.


Заместник-директорът на РЗИ – Търговище д-р Мариян Кючуков докладва актуални данни за лицата, поставени под карантина на територията на областта и тяхното състояние. Към 08.07.2020 г. в населените места на област Търговище са били карантинирани общо 3 675 лица, като за 3 264 от тях периодът на 14-дневна домашна изолация вече е изтекъл.

Под наблюдение от общопрактикуващи лекари и РЗИ - Търговище остават 411 лица.

Тодорина Филева, старши инспектор в РЗИ – Търговище заяви, че днес в област Търговище е регистриран нов случай на заразяване с коронавирус. Последният установен заболял е от с. Крепча, община Опака. Към момента лицето няма оплаквания. Мъжът е пациент на Отделението по хемодиализа в МБАЛ – Търговище, като три пъти седмично следва да преминава процедура там. За удобство и безопасност, същият е настанен в Инфекциозното отделение на лечебното заведение. Предстои да бъдат издирени контактните му лица.

В област Търговище вече са регистрирани 6 случая на излекувани от COVID-19. Двама са починалите, вследствие на заболяването.
Към днешна дата в Инфекциозно отделение на МБАЛ – Търговище са хоспитализирани 4 заразени жители на областта. В болница в гр. Русе се лекува 1 лице от област Търговище. Заразени са още 4 лица, които са поставени под домашна карантина.

Д-р Иван Светулков – управител на МБАЛ – Търговище съобщи, че към момента в Инфекциозно отделение на болницата се лекуват 7 пациенти, като капацитетът на отделението е 13 легла.
 
Представителите и на трите многопрофилни болници в област Търговище (МБАЛ – Търговище, МБАЛ – Попово и МБАЛ – Омуртаг), ЦСМП – Търговище и СОБАЛ „Д-р Тасков” заявиха, че разполагат с лични предпазни средства и средства за дезинфекция.

Директорът на РЗОК – Търговище Емил Стоянов припомни акценти от регламентирания алгоритъм за работа при съмнения за COVID-19, като призова нормативните документи да се тълкуват винаги в помощ на пациентите.

Превантивни проверки в дискотеки, нощни барове и подобни развлекателни заведения ще бъдат предприети от страна на служителите на ОД МВР – Търговище, за осъществяване на контрол по Заповедта на министър Кирил Ананиев.

Набелязани бяха и други мерки за ограничаване разпространението на вируса.