обновена 12:48 PM EEST, Jun 15, 2021

Форум в Търговище

d0907206

В рамките на два дни Търговище бе домакин на форум за представяне на добри практики, приоритети и цели в сектора за учене на възрастни.

На събитието присъстваха областният управител  Митко Стайков, началникът на РУО – Търговище Елка Станчева, председателят на СБУ д.ик.н. Янка Такева и председателят на Синдикат „Образование” към КТ „Подкрепа” д-р Юлиян Петров.


През първия ден експерт на МОН представи възможностите и ползите на Електронната платформа за учене на възрастни в Европа EPALE. Акцент на семинара бе представянето на общо 7 добри практики в сектора за учене на възрастни на училища и на културни институции от област Търговище.
„Удовлетворен съм, че тази среща съумяхме да проведем именно в Търговище”, заяви областният управител и председател на Областната координационна група за учене през целия живот Митко Стайков по време на откриването на работна среща на Координационния съвет на Националната платформа „Обединени за ученето на възрастни”.

„В нашата област се реализират редица добри практики и вярвам, че ако ги споделяме, ще можем да вървим напред. За щастие, сега имаме възможността да представим своя опит и пред колеги от страната”, заяви той. Според него, трудовата реализация е всъщност крайният ефект от образованието, затова се залагат големи цели пред сектора за учене на възрастни. Областният управител допълни, че колкото повече хора посветят работата си на каузата, толкова успехът ще бъде по-значим и съществен.

С приветствени думи към участниците в работната среща се обърна и началникът на РУО - Търговище  Елка Станчева.

„Ученето през целия живот няма как да се случи без подготвени и мотивирани учители. Науката и образованието са изключително важни, затова и всички усилия, които полагаме, си заслужават”, заяви тя и подчерта, че през последните години в област Търговище професионалното образование е основен приоритет.

Националният координатор за учене на възрастни в България Валентина Дейкова даде висока оценка за работата на координационната група в Търговище. Според нея, групата е добре подготвена да съдейства за удовлетворяване на потребностите от възможности за обучение на възрастни и да сътрудничи при осигуряване на последваща подходяща трудова реализация.

В рамките на работната среща беше представена програмата на Националния координатор за изпълнение на Европейската програма за учене на възрастни за периода 2020-2021 година, както и бяха набелязани предстоящи за изпълнение задачи. Участниците обсъдиха още нови подходи за разработване на аналитични инструменти за състоянието на сектора.