обновена 11:53 AM EEST, Sep 19, 2020

Нови три положителни проби за коронавирус в Търговище

sgrada mbal trg

Нови три положителни проби за коронавирус са регистрирани в област Търговище.

За това съобщиха от пресцентъра на областната администрация.

Три нови случая на заразяване с коронавирус са регистрирани в гр. Търговище днес – 05.08.2020 г. Към момента пациентите са настанени в Инфекциозно отделение на МБАЛ – Търговище с потвърдена средно тежка клинична форма на COVID-19. И тримата заболели са хоспитализирани с оплаквания в здравословното състояние.


Заболяването е установено при мъж на 53 г. от гр. Търговище. На 03.08.2020 г. той е приет е за лечение във ІІ Вътрешно отделение на МБАЛ – Търговище с повишена температура и болки в гърдите. Поставена му е диагноза пневмония. Настанен е в самостоятелна стая. Взета му е проба за вирусологично изследване, като резултатът доказва наличието на коронавирусна инфекция.

Веднага след получаване на информация за положителния резултат, лицето е приведено за лечение в Инфекциозно отделение на здравното заведение. В стаята, в която е пролежат, ще бъде извършена крайна дезинфекция.

Контакт с лицето е имала единствено съпругата му, която не съобщава за здравословни проблеми. Новозаразеният работи като шофьор към външна фирма, обслужвала стъкларския завод. Там работи и съпругата му.


Жена на 25 г. от гр. Търговище, която също работи в стъкларския холдинг е хоспитализирана в Инфекциозно отделение на областната болница на 03.08.2020 г. Настанена е в самостоятелна стая за лечение на пневмония, грип и други респираторни заболявания. Своевременно е тествана за коронавирус. Положителният резултат доказва заболяването.

Жената е семейна. Като контактен е установен съпругът й, който работи в завода за плоско стъкло. Към настоящия момент няма оплаквания в здравословното състояние. Контактен е и техният син.


Третата положителна проба е на 49-годишен мъж от гр. Търговище, занимащ се с частен бизнес. Приет е за лечение на пневмония в Инфекциозно отделение на МБАЛ-Търговище на 03.08.2020 г., с повишена температура и болки в мускулите. Установено е, че новодиагностицираният страда още от хипертония и диабет тип 2. Домашните му контактни са съпругата – медицинска сестра в стъкларския завод, и техният син, като и двамата досега не са проявили симптоми на заболяването.


На всички контактни лица от семействата на новозаразените са връчени предписания за поставяне под 14-дневна домашна карантина.


Предоставени са конкретни указания за стриктно спазване на противоепидемичните мерки в заводите от стъкларския холдинг, развиващи дейност на територията на област Търговище.


Работата по ограничаване разпространението на заразяването продължава.