обновена 2:45 PM EEST, Sep 25, 2020

Масово тестват работещите по газопровода „Балкански поток“ в региона

25301b50a65ab5ce04d4ef71b9dbef9b

Днес се проведе заседание на Областния кризисен щаб за ограничаване разпространението на COVID-19 на територията на област Търговище.

То бе ръководено от Панайот Димитров – заместник областен управител на област Търговище.


Актуалната епидемиологична обстановка по отношение заболеваемостта от коронавирус представи д-р Марин Йовов – главен секретар на РЗИ – Търговище. По негови думи до настоящия момент в област Търговище са регистрирани общо 38 лица, инфектирани с COVID-19, като 7 от тях са установени през първото десетдневие на месец август.


Отчетено бе, че се запазва тенденцията за намаляване броя на карантинираните лица. 
Д-р Йовов заяви, че е създадена организация за неразпространение на заразата сред работещите в стъкларските заводи край Търговище, заради регистрирани три положителни проби на служители или близки на такива през миналата седмица. Своевременно са взети проби на 36 лица, имащи най-близък контакт със заразените, като получените резултати са отрицателни.

Във връзка с регистристрираните случаи на заразяване с коронавирус при работници, изграждащи газопровода „Балкански поток“ в региона, стана ясно, че предстои да бъде реализирано масово тестване. Ще бъдат взети проби от около 300 лица, работещи по трасето. Към момента в област Търговище има установен 1 случай на заболял работник на строежа – мъж на 60 г. от гр. Попово.

В заключение д-р Йовов апелира към представителите на общинските администрации да оказват съдействие, при ежемесечното организиране на пробонабиране от персонала и домуващите в домовете за възрастни хора, лица с увреждания, ЦНСТ и др.