обновена 3:29 PM EET, Oct 27, 2020

Нови седем положителни случая на COVID-19 в област Търговище

sgrada mbal trg
На 19.09.2020 г. в Националната информационна система са регистрирани 7 положителни случая на COVID-19 за област Търговище.
За това информираха от пресцентъра на Областната администрация.
 
Четирима от новодиагностицираните са служители на шивашка фирма от гр. Търговище, в която досега бяха потвърдени четири случая на коронавирус.
Заразени са две жени на възраст 48 г. и 57 г. от гр. Търговище. Заболяването им към момента протича без симптоми и са им връчени предписания за домашна карантина.
Жена на 44 г. и мъж на 46 г. от гр. Търговище, работещ като техник в предприятието, също са дали положителни проби за COVID-19. И двамата са имали характерни симптоми, поради което са  хоспитализирани в Инфекциозно отделение на МБАЛ – Търговище.
 
Ръководството на фирмата е организирало тестуването на общо 30 служители на 17.09.2020 г., били в най-близък контакт със заразените дотогава лица. Във връзка със създадената ситуация за 21.09.2020 г. е договорено изследването на други 167 служители и работници. 
 
Други двама мъже на възраст 68 г. от с. Плъстина, общ. Омуртаг и на 74 г. от гр. Търговище също са хоспитализирани в Инфекциозно отделение на областната болница. И двамата са с оплаквания в здравословното състояние. 
 
Във Вътрешно отделение на МБАЛ - Попово е настанена за лечение жена на 59 г. от гр. Попово. Пациентката е била в контакт с по-рано диагностицирания й син, потвърден на 14.09.2020 г. 
 
Всички домашни контактни на новозаразените лица са поставени под домашна карантина. 
Информация за случаите е подадена до личните лекари на заразените и техните контактни лица. 
Епидемиологичните проучвания продължават.