обновена 7:36 AM EEST, Jun 20, 2021

Стерилизатор за книги и в търговищката библиотека

regionalna biblioteka petur stupov

Със стерилизатор за книги разполага вече търговищката библиотека.

Регионална библиотека „Петър Стъпов“ - Търговище спечели и реализира три нови проекта.

Спазвайки всички предписани мерки в условията на пандемия, не престана да обслужва своите читатели и потребители в електронна и дигитална среда. Обособи отделно работно място за приемане на заети библиотечни документи. Това работно място се оборудва изцяло по проект „Вписване на лица с трайни увреждания в екстремна и епидемиологична обстановка“, финансиран от Агенция за хората с увреждания, на стойност 9 834 лева.

Част от оборудването е стерилизатор за книги с UV лампи, което позволява върнатите книги да се стерилизират на момента, а не да се карантинират 72 часа /според разпореждания на СЗО/. Машината стерилизира 6 книги за 30 секунди и те са напълно обезпаразитени за ползване отново.

Другият реализиран проект „Библиотекари за социализиране на културно-историческо наследство чрез интерактивни технологии и мултисекторни сътрудничества“ , на стойност 5000 лева, е финансиран от Министерство на културата по Програма Регионална дейност. По този проект придобивката е сензорен информационен киоск. Това оборудване дава възможност в условията на социална и фактическа изолация гражданите и гостите на Търговище да се запознаят интерактивно с културните, историческите, природните забележителности в област Търговище, както и с личности, творци, свързани на Търговищкия край.

В навечерието на Коледа, Регионалната библиотека споделя задоволството си и от трети реализиран проект „Култура и духовност в здравословни условия“, на стойност 43 087 лева, финансиран частично от Фонд Условия на труд към МТСП. По този проект се реализира ремонт на течащия покрив и освежаване на работни и сервизни помещения, съобщават от институцията.