обновена 1:37 PM EEST, Jun 18, 2021

Изловиха 8 пияни водачи по празниците

kat110315

Приключи проведена за времето от 28.12.2020 г. до 3.01.2021 г. на територията на област Търговище специализирана полицейска операция „Алкохол, наркотици и неправоспособност“.

За периода са установени трима водачи, управлявали МПС с концентрация на алкохол в издишания от тях въздух над 1,2 промила – престъпление по чл. 343б, ал. 1 от Наказателния кодекс. По случаите са образувани бързи полицейски производства.

В хода на проверките униформените служители са установили и още петима водачи на МПС, седнали зад волана след употреба на алкохол, макар и с по-малко алкохолно съдържание в издишания от тях въздух – между 0,5 и 1,2 промила.

Съставени са общо 8 акта за установяване на административно нарушение – управление на МПС след употреба на алкохол. Спрямо тези  водачи са предприети следните принудителни административни мерки - на 7 от тях са временно отнети свидетелствата за управление на МПС, а на един от тях е прекратена регистрацията на управляваното от него МПС/ на основание съответно чл. 171, т. 1, буква „б“ и чл. 171, т. 2а от Закона за движение по пътищата/.

Установен е и един водач, управлявал МПС под въздействието на наркотично вещество – престъпление по чл. 343б, ал. 3 от Наказателния кодекс.  На него също му е издадена заповед за налагане на принудителна административна мярка временно отнемане на свидетелството му за управление на МПС.

Най-значителните превишения от страна на водачи на максимално допустимата скорост, установени по пътищата на областта по време на полицейската операция, са: 108 км/ч в населено място при максимално допустима скорост 50 км/ч, и 149 км/ч извън населено място при ограничение до 90 км/ч.