обновена 7:36 AM EEST, Jun 20, 2021

Правителството отпусна 300 000 лв. за Мисионис

misionis 0618

Министерски съвет отпусна 300 000 лв. на Община Търговище за античния и средновековен град Мисионис.  

„Продължаваме да подкрепяме развитието на археологията в България. Имаме уникални културно-исторически обекти с огромен потенциал и правителството ще продължи да подпомага тяхното развитие“, заяви на днешното правителствено заседание премиерът Борисов. 1,8 милиона лева отпусна днес правителството за 6 значими археологически обекта в страната.

Сред тях е древният Мисионис. За разкопки и консервация правителството предоставя на Община Търговище 300 хил. лева.

Археологът проф. Николай Овчаров благодари на правителството за предоставените средства. „Всички обекти са с огромен потенциал в областта на културно-историческия туризъм. Това е инвестиция и в бъдещето не само на археологията, а и за икономиката“ подчерта проф. Овчаров. Той изтъкна, че има  засилен интерес на българските туристи към културно-исторически обекти в страната.

„Много се направи в областта на археологията през последните години. Подобри се значително инфраструктурата до и на обектите“, изтъкна премиерът Борисов. Той отбеляза, че през годините правителството е отпуснало много средства за реставриране на културни паметници, включително са предоставени такива за развитието на подводната археология.