обновена 12:33 PM EEST, Aug 2, 2021

Д-р Димитров представи онлайн отчета си за 2020 година

dd new321

Кметът на Търговище д-р Дарин Димитров направи днес онлайн отчет за дейността на Общината през миналата година.


В година на пандемия се работи трудно, каза той, но поясни, че 80% от капиталовата програма е изпълнена.


Община Търговище запази първото място в рейтинга за прозрачност на общините, изготвена по Програма Достъп до информация, подчерта градоначалникът.


Той припомни, че през 2020 г. е напълно обновена с 1,3 млн. лв. входната артерия към Търговище - ул. "Цар Освободител". Предстои ремонт на друга такава артерия - бул. "Никола Маринов", със средства в размер на 1,6 млн.лв., отпуснати от правителството след искане на кмета.


През миналата година са обновени 11 улици в града и 7 - в селата от общината, направен е ремонт на 6,2 дка тротоари, благоустроена е част от квартала между ул. "Република" и бул. "Тр. Китанчев", изградена е нова светофарна уредба на кръстовището до болницата. Предстои да бъде разширен бул. "Тр. Китанчев" в участъка от училището за деца с увреден слух до бул. Цар Освободител".


Д-р Димитров отчете още, че 135 са вече електронните услуги, които предоставя Община Търговище.


Гордост за нас е възстановяването на парк "Роден кът", предстои да се възстанови и т. нар. "водно огледало". Нашата мечта е да изградим и "Мостче на влюбените". Целта ни е да имаме още един парк, където гражданите да се разхождат с удоволствие, каза кметът.


Той припомни още, че през 2020 г. са изградени Център за възрастни хора и за лица с психични разстройства в с. Съединение, че е стартирало изграждането на втора клетка на депото за битови отпадъци край с. Пайдушко, както и че от МОН са осигурени 2 млн. лв. за изграждане на нова сграда на Детска градина "Червената шапчица" и е започнато обновяване на други две забавачници.

Д-р Димитров подчерта също, че продължават дейностите по програмите "Топъл обяд", "Патронажна грижа" и "С грижа за теб", както и финансирането на общинските творчески състави - ПФА "Мизия" и Духов оркестър. За археологически разкопки на Мисионис Общината е отпуснала 40 хил. лв., а в подкрепа на спорта - 730 хил. лв.


В края на отчета си д-р Димитров изказа своята благодарност към екипа на Общината и отговори на поставените от гражданите въпроси, като обеща през февруари отново да организира виртуална приемна.