обновена 1:37 PM EEST, Jun 18, 2021

Министър Николова: Област Търговище има какво да покаже

146908296 440247224076709 576289869921626693 n

Област Търговище има какво да покаже на туристите.


Това заяви по време на посещението си в Търговище вицепремиерът и министър на туризма Марияна Николова.


Поводът за визитата ми е популяризиране на културно-историческото наследство и културно-историческия туризъм и в частност археологията. Неотдавна правителството осигури финансиране в размер на 1 млн. и 800 хил. лв. за археологически разкопки на 6 обекта в страната. Изключително съм доволна от това, че нашите археолози достигнаха до такива находки, които ще популяризират дестинации, не толкова известни, но  забележителни със своята история, заяви министър Николова пред журналисти. По думите на министъра, по време на пандемията има засилен туристически поток към древните селища, които се намират високо в планината, особено през почивните дни. Тя обяви, че се планира да бъдат изготвени кратки видеа, които да дават любопитна информация за археологическите забележителности. Приоритетно те ще се разпространяват в социалните медии и интернет канали.


За първи път имаме приоритетно финансиране на обекти, именно с оглед на туризма, а не само с тяхната архитектурна стойност. Община Търговище в продължение на години влага средства. Сега с отпуснатите 300 хил. лв.  държавата показва, че е забелязала изключителната стойност на късноантичния и средновековен град Мисионис, каза археологът проф. Николай Овчаров.

Кметът д-р Дарин Димитров разясни, че и през тази година Община Търговище отделя 40 000 лв. от бюджета си за финансиране на разкопките на Мисионис. Той коментира и необходимостта от подобряването на достъпа до обекта. „През това лято трябва да оградим някои опасни места  по маршрута към Мисионис, тъй като все повече хора ходят там“, заяви кметът. Плановете на общинското ръководство са в опасните и стръмни участъци да бъдат поставени предпазни ограждения, които да повишат сигурността на туристите, посещаващи обекта.

За да могат да се влагат по-сериозни средства от страна на Общината обаче най-напред трябва да се реши въпросът със собствеността на Мисионис. „На следващата сесия на Общинския съвет вероятно ще внесем докладна, че той е обект от стратегическо значение за град Търговище“, каза д-р Димитров. Решението ще бъде изпратено до междуведомствената комисия, от която се очаква и решението за промяна в статута на територията, в която попада Мисионис. Целта е той да бъде изваден от държавния горски фонд, в който попада, а собствеността му да бъде прехвърлена на Община Търговище. „Тогава вече и ние ще можем да го развиваме, включително да кандидатстваме по европейски проекти“, каза кметът.