обновена 3:59 AM EEST, Jun 17, 2021

За няколко дни - четирима пияни и един надрусан

policeavtomobil tg1

707 МПС и 820 души /водачи и пътници в МПС/ са били проверени от екипите на „Пътна“ и „Охранителна полиция“ по пътищата на област Търговище в хода на проведена от 19 до 24 март 2021 г. специализирана полицейска операция за повишаване на безопасността на движението.

В градовете полицейските екипи следяха основно за водачи, които отнемат предимство на другите пътни превозни средства. Осъществяван бе активен контрол с цел превенция на рисково шофиране, като особено внимание бе отделено на управлението на МПС от неправоспособни водачи и за недопускане управление на МПС от водачи, употребили алкохол.

По време на акцията чрез използване от служителите на реда на различни технически средства за контрол на скоростта са установени 178 нарушения на скоростните режими. Констатирани са 33 случая на неизползване на обезопасителни колани или системи по време на движение на моторното превозно средство; по 2 случая – на използване на мобилен телефон от водача по време на управление на МПС, и на отнето предимство на други ППС; и по един случай – на извършени на пътя неправилни маневри от водач на МПС и на неосигуряване предимство на пешеходци. За периода контролните органи са установили 4 водачи, управляващи МПС с концентрация на алкохол в издишания от тях въздух над 1,2 промила. По случаите са образувани бързи полицейски производства по чл. 343б, ал. 1 от Наказателния кодекс.

В хода на акцията са констатирани и по 2 случая на управление на МПС от водачи с концентрация на алкохол в издишания от тях въздух от 0,5 до 1,2 промила, както и на управление на МПС от неправоспособни водачи. Образувано е и едно бързо полицейско производство по чл. 343б, ал. 3 от Наказателния кодекс – за управление на МПС от водачи, употребили наркотични вещества или техни аналози.

По време на акцията са установени и 6 нарушения, извършени от пешеходци.
За констатираните от тях нарушения на Закона за движение по пътищата на област Търговище полицейските служители са съставили 57 акта за установяване на административно нарушение, и са наложили 153 глоби по фиш.