обновена 7:36 AM EEST, Jun 20, 2021

Откриват археологическия сезон на Мисионис

mis 06181

На 28 април, от 11.00 ч., в сградата на археологическата експозиция на Регионалния исторически музей (РИМ) - Търговище ще се състои пресконференция по повод откриването на археологическия сезон на крепостта Мисионис.

В нея ще участват кметът д-р Дарин Димитров и археолозите проф. Николай Овчаров и Стефан Иванов, който е и ръководител на разкопките и главен уредник в РИМ.

Пред медиите ще бъде представена изложба с иззети от иманяри археологически находки, датирани от III в. пр. Хр. до XIV в. Сред тях е и оръжие от XIV в., с което, според археолозите, защитниците на Мисионис са отбранявали крепостта от османските нашественици.  

Официалното откриване на експозицията е в 17.30 ч. в сряда, в сградата на археологическата експозиция на музея. С нея ще бъде отбелязана и 90-годишнината от рождението на Димитър Овчаров – първият директор на РИМ-Търговище, откривател на Мисионис и баща на проф. Николай Овчаров.

След пресконференцията от Българската асоциация на хотелиерите и ресторантьорите ще връчат награда на проф. Николай Овчаров за приноса му в развитието на културния-историческия туризъм.