обновена 5:26 AM EEST, Jun 20, 2021

Ефективно използване на бързото производство като форма на разследване отчита Районна прокуратура – Търговище

sgrada okrujen sud trg

За периода от началото на годината до края на месец април 2021 г. Районна прокуратура - Търговище с териториалните отделения в Попово и Омуртаг е наблюдавала 91 бързи производства, което представлява 37 % процента от новообразуваните разследвания за разглеждания период.

Това очертава тенденция за ефективно използване на бързото производство като форма на разследване, поясняват от пресцентъра на АП Варна.

Прокурорите от Районната прокуратура са внесли за разглеждане в съда 175 прокурорски акта срещу 183 лица, което представлява 40 % от всички решени дела. Броят на осъдените и санкционираните лица с влезли в сила съдебни актове е 182.

Данните за наблюдаваните досъдебни производства от началото на 2021 г. определят структура на престъпността в съдебния район, съобразно която най-голям дял заемат общоопасните престъпления, следвани от престъпленията против собствеността, престъпления против личността и други престъпления. 

Във връзка с нарушаване на мерки, издадени против разпространяването на COVID-19, са предадени на съд 13 лица за нарушаване на задължителната карантина като мярка за ограничаване на разпространението на COVID-19 по време на извънредната епидемична обстановка заради пандемията с острозаразната болест извършени от тях.

За посочения период Районна прокуратура - Търговище е наблюдавала 24 досъдебни производства с предмет наркотични вещества, като от тях 12 са внесени в съда.

Новината е тагната с: търговище районна прокуратура