обновена 5:26 AM EEST, Jun 20, 2021

Търговищки полицаи проведоха открито обучение по безопасност на пътя в училище за деца с увреден слух

1db5d39420a3a49fd9a5827789aa28963

Днес в Специалното училище за ученици с увреден слух “Св. Иван Рилски“ в Търговище  бе  проведен  открит урок по безопасност на движението.

Проявата, в която се включиха около 25 възпитаници на училището на възраст от 12 до 20 години, бе инициирана от РУ-Търговище и Обединения детски комплекс в гр. Търговище.

Четирима полицейски и младши полицейски инспектори от група „Териториална полиция“ в РУ-Търговище и началникът на групата ст. инсп. Кирил Кирилов припомниха на учениците основни правила за пътна безопасност, както и функцията на различните светлини на светофарната уредба и основните сигнали на полицейския служител, когато се налага да регулира пътното движение. Децата с интерес разгледаха полицейската стоп-палка и светлоотразителната жилетка.

Служителите на реда обясниха на място на домакините си какво трябва да предприемат, за да пресичат безопасно уличното платно на пешеходна пътека, след което им предоставиха възможност да демонстрират наученото на практика. Беше им обяснено, че за тях особено важно в тази ситуация е да се огледат внимателно на всички посоки, преди да пресекат по възможно най-краткия път някоя от двата вида пешеходни пътеки. С жестомимичния превод в общуването на  учениците с полицейските служители с готовност помагаха преподаватели от училището.

„Срещата бе много полезна и бе едно незабравимо преживяване за възпитаниците ни“ – сподели след урока директорът на училището Полина Тодорова.

Специалисти от Обединения детски комплекс в Търговище предложиха на учениците да се включат в различни по вид игри на открито, чиято цел отново бе да им напомни за възможните опасности на пътя и да им помогне в грижата за собствената им безопасност на платното.