обновена 1:37 PM EEST, May 26, 2022

Откриват паметна плоча на полковник Пеню Пенев в с. Дългач

ppp 1 765087

Паметна плоча - барелеф на легендата на българското военно разузнаване полковник Пеню Върбанов Пенев ще бъде открита на 26 юни, събота от 12:00 ч. в село Дългач.

Събитието се организира от Граждански инициативен комитет с подкрепата на Информационния център на МО и Военния телевизионен канал.

Представителен караул  на събитието ще има от факултет „Артилерия, ПВО и КИС“ от град Шумен.


Пеньо Върбанов Пенев е български офицер, полковник, военен разузнавач. Офицерската му служба започва в танковата бригада в Казанлък, после служи в Стара Загора. Под прикритието на вицеконсул в генералното консулство на България в Истанбул е изпратен в резидентурата на българското военно разузнаване в Истанбул през 1953 г. Арестуван е от турските органи за сигурност в района на Златния рог в Истанбул по обвинение в шпионаж на 29 юни 1955 г. За задържането му дълго време не е уведомена българската страна – нито дипломатическите мисии в страната (посолството в Анкара и генералните консулства в Истанбул и Одрин), нито Външното министерство в София.

Процесът срещу него трае 5 години. Автор е на 2 книги: „Темида с пагони“ и „Прекършена младост“.Награден е от военния министър с почетен знак за принос към Министерството на отбраната на 4 април 2014 г.  На 20 ноември 2019 г. о. з. полковник Пеньо Пенев е награден посмъртно с почетен знак „Свети Георги“ I степен. Напуска този свят на смърт 24 януари 2015 г. на 88-годишна възраст.

Снимка: frognews.bg

Новината е тагната с: дългач барелеф