обновена 4:02 PM EET, Dec 6, 2023

40 недоносени бебета

bebe kuvioz0914

Във връзка със Световния ден на недоносените деца - 17 ноември, Фондация “Нашите недоносени деца” стартира дарителска кампания.


С нея ще помогнем да се подобрят грижите за мъничките пациенти в 6 здравни заведения в цялата страна, в които се раждат над 3100 бебета годишно, съобщават от Фондацията.


Една от болниците, които ще бъдат подпомогнати, е МБАЛ - Търговище. За неонатологичното отделение ще бъдат закупени 2 броя пациентен монитор.


Ето какво е споделила д-р Радост Едрева, началник отделение МБАЛ Търговище:


В неонатологично отделение на МБАЛ Търговище се грижим и лекуваме новородени от област Търговище, както и област Разград – самонасочили се бременни, или когато родилният им сектор не работи, както и рискови новородени, в това число и недоносени от МБАЛ Омуртаг.

Годишно при нас се раждат от 530 до 560 бебета, а до 10-12 биват преведени от АГО Омуртаг. За 2023 година, до момента са се родили 460 бебета, от тях 40 са недоносени. Всички недоносени под 1200 гр, след стабилизиране на жизнените показатели, превеждаме в неонатологичното отделение на СБАЛАГ гр. Варна. Останалите, с тегло над 1200 гр, се лекуват и отглеждат при нас.

Мониторният контрол е съществена част от наблюдението и грижите за всяко рисково новородено и особено за недоносените деца, при които може да продължи по-дълго време. В момента отделението не разполага с достатъчен брой функциониращи монитори.

За амбициозната кауза на Фондация “Нашите недоносени деца”, се надяваме да обединим многобройни дарители, за да съберем сумата от 28 100 лв., която е нужна за закупуване на така необходимата апаратура за шестте здравни заведения - УМБАЛ „Д-р Г. Странски” – Плевен, МБАЛ Търговище, СБАЛ по детски болести “Проф. Иван Митев” – София, МБАЛ Силистра, МБАЛ “Д-р Тота Венкова” – Габрово и МБАЛ Добрич, казват организаторите.


Можете да дарите ТУК.