обновена 5:06 AM EEST, Jul 19, 2024

Кардиолози с консултации по време на Горещниците

1M0723

За трета поредна година МЕДИКА ще проведе кампанията „С отговорност към горещините“.


С цел профилактика и опазване здравето на хората през летните дни кардиолози и съдови хирурзи на лечебните заведения ще консултират безплатно желаещите как да предпазят сърдечно-съдовата си система от опасните последствия на високите температури в дните, наречени според народната традиция „Горещници“.

В изнесените пунктове по график в градовете Русе, Разград, Търговище, Шумен, Силистра, Тутракан, Свищов, Бяла и Попово, на посетителите ще се измерва кръвното налягане. Минувачите ще получат безплатно и бутилка минерална вода, за да им се напомни колко е важно да се приемат достатъчно течности през лятото.

Обичайно жегите понижават кръвното налягане, защото топлината разширява кръвоносните съдове, което води до забавяне на кръвообращението и хората започват да се чувстват отпаднали. На тези с ниско кръвно може да им се вие свят, а хипертониците, които пият медикаменти за намаляване на кръвното, може дори да колабират. Затова в горещите дни трябва да намалят дозата си, но под контрола на лекар специалист.


Изнeceнитe пyнĸтoвe щe ca paзпoлoжeни нa 15.07.2024 г. в Πoпoвo от 10 до 13 часа пpeд сградата Oбщинa Πoпoвo, a в Tъpгoвищe - на 18.07.2024 г. 16 до 19 часа нa пл. „Cвoбoдa“.