charovna2017

обновена 2:06 PM EET, Nov 24, 2017

Политика

Политика

Митко Стайков участва в кръгла маса на тема „Добри практики и успешни истории в местната система за почтеност“

a08112017

Областният управител на Търговище Митко Стайков участва в регионална кръгла маса на тема „Добри практики и успешни истории в местната система за почтеност“ във Велико Търново.
Инициативата се проведе от Асоциация „Прозрачност без граници“ съвместно с Областна администрация Велико Търново. Кръглата маса откри проф. д-р Любомира Попова - областен управител на област Велико Търново и председател на областния обществен съвет за противодействие на корупцията – Велико Търново. На вниманието на участниците в кръглата маса, Калин Славов - председател на Асоциация „Прозрачност без граници“, представи инициативата „Индекс на Местната система за почтеност“.
На срещата бяха представени разработените добри практики и ефективно работещи модели на добро управление и политики за противодействие на корупцията и насърчаване на взаимодействието между институции, бизнес, граждански сектор и медии на ниво местно самоуправление и местна власт чрез Индекс на местната система за почтеност в България.

Във форума взеха участие областни управители, представители на общините – областни центрове Велико Търново, Ловеч, Габрово, Търговище, Разград, Русе, Силистра, Добрич, Варна и Шумен.

Пресцентър Областна администрация

 • Написана от targovishte
 • Категория: Политика

Митко Стайков участва в дискусионен форум за доброволните формирования

ou 200717

Областният управител на Търговище участва заедно с всички областни управители и представители на институции в дискусионен форум на тема „Доброволните формирования-от цел към реалност“.
Той се проведе в столицата и бе посветен на състоянието на доброволното движение в страната. Бяха обсъдени резултатите от прилагането на приетата стратегия за развитието на доброволните формирования в България.
Министърът на вътрешните работи Валентин Радев заяви, че е изключително впечатлен, че в страната вече работят ефективно над 200 доброволни отряди. Той изрази надежда парламентът да приеме законопроект за доброволчеството, защото трябва да има правила.

От своя страна председателят на Комисията по сигурността в НС Цветан Цветанов призова присъстващите областни управители да бъдат активни и заедно с областните структури на ГД „Пожарна безопасност и защита на населението“ да направят работещ механизма за набиране на доброволци.
Към момента на територията на страната има 205 доброволни отряда, в които членуват малко над 2800 доброволци. В над 77% от българските общини вече работят доброволни формирования, макар и не в пълен капацитет. На част от доброволците вече е осигурена специализирана пожарна и аварийно-спасителна техника.


Областният управител Митко Стайков изнесе официални данни, според които към момента в община Антоново се подготвя доброволно формирование, като в него ще бъдат включени пет кандидати.


В община Търговище е изградено едно доброволно формирование от пет доброволци, а в община Попово - едно формирование, включващо двадесет и пет души,  преминали три модула на обучение.
В община Опака добоволците са шест доброволеца, а в община Омуртаг - десет. 
Форумът бе организиран от Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението " към Министерство на вътрешните работи съвместно с Фондация "Ханс Зайдел " .

Пресцентър Областна администрация

 • Написана от targovishte
 • Категория: Политика

Народният представител от ПП ГЕРБ д-р Венка Стоянова проведе срещи с жители от малките населени места в област Търговище

gerb 261017

Народният представител д-р Венка Стоянова, кметът на община Търговище д-р Дарин Димитров и общинските съветници от групата на ПП ГЕРБ в Общинския съвет Анета Куманова, Панайот Димитров, д-р Никола Найденов, Турхан Хаджиибрямолу и Арнел Якуб се срещнаха с жителите на с. Съединение, община Търговище.

„За пореден път заставаме пред вас открито, провеждайки едновременно три своеобразни изнесени приемни – на народен представител, кмет и на общински съветници. Споделяме с удовлетворение положителните промени, които всеки от селото вижда, че се случиха за двете години от мандата на д-р Димитров като кмет на общината и сме готови да поемем нови ангажименти”, каза при откриване на срещата д-р Стоянова.


По време на разискванията, кметът на с. Съединение Илия Георгиев и присъстващите благодариха на представителите на местната власт за извършенаша рехабилитьция на пътя до селото, преминаващ през кв. Бряг, за осигурените средства за ремонт на сградата на кметството, за залата, в която се провеждат общоселски събития, както и за нейното обзавеждане. Беше отбелязано, че след внасяне на предложение чрез общинските съветници е променена транспортната схема на общината и общественият транспорт вече пътува в удобни за населението часове. Обсъдиха се и подобрената организация на сметосъбиране в селото, предстоящото финализиране на проекта за изграждане на детска площадка, поддържането на гробищните паркове.


На срещата бяха обсъдени и въпроси, касаещи извършеното до момента за изграждане на православен параклис и ангажираността на жителите да участват според възможностите си със собствени средства за финансирането му. По отношение на състоянието на сградата на читалището и необходимостта от извършване на ремонт, д-р Димитров и общинските съветници увериха присъстващите, че в бюжета за 2018 година ще бъдат разчетени повече средства за селата в общината, включително и за ремонти на читалищни сгради.

Кметът на община Търговище допълни: „Когато има ангажираност от страна на населението, отдаден на работата си кмет, какъвто сте избрали тук в Съединение, разумни предложения и диалог с общинската администрация и общинския съвет, резултатите не закъсняват.”


Дни преди срещата в с. Съединение, областният координатор на ГЕРБ Търговище и народен представител Венка Стоянова проведе работна среща в община Опака, където повече от два часа бяха дискутирани текущи проблеми и бъдещата реализация на стратегически за развитието на областта проекти. „Правителството продължава своята работа по основните приоритети – образование и повишаване на доходите. Вече обявихме, че от следващата година минималната работна заплата ще стане 510 лв., предвидени са повече средства за здравеопазване и за пенсии. Поетите ангажименти в секторите сигурност, култура, спорт, регионална политика вече започнаха да се осъществяват”, коментира народният представител.

Пресцентър ПП ГЕРБ Търговище

 • Написана от targovishte
 • Категория: Политика

Народният представител д-р Венка Стоянова ще проведе приемен ден за жителите на Търговище

vsn 0916

Народният представител от ПП ГЕРБ д-р Венка Стоянова ще проведе приемен ден за жителите на Търговище.

Приемната е насрочена за 3 юли / понеделник/, от 13:00 до 15:00 часа в офиса на партията, който се намира на ул. „Преслав“ 7, ет. 4.

Предварителни записвания могат да бъдат направени на тел. 0601/5 89 27, 0885 678 378, 0889 001 951.

Пресцентър ПП ГЕРБ Търговище

 • Написана от targovishte
 • Категория: Политика

Проф. Светла Бъчварова се срещна със земеделски производители от областта

bsp 161017

БСП – Търговище и народният представител проф. Светла Бъчварова проведоха работна среща със земеделски производители от областта. Повече от час и половина те обсъждаха проблемите в земеделието, след което проф. Бъчварова определи срещата като ползотворна и успешна.


„Основната тема, която поставихме, бе за алтернативните политики в земеделието и тяхната реализация в Бюджет 2018 г.”, заяви проф. Бъчварова.
По нейните думи, тези алтернативни политики са свързани с начина на управление на поземлената собственост и новите европейски препоръки за сформирането на Агенция по земята, която да регулира поземлените отношения.


„Втората тема, която поставихме, е желанието ни да бъдат направени необходимите корекции в посока увеличаване на бюджета в Агенцията за борба с градушките. Необходимо е нейната работа да бъде значително подобрена, както и финансирането на заетите там. Доста земеделци все още не са получили обезщетенията си тази година”, каза народният представител.
Проф. Бъчварова сподели още, че ще предложат увеличаване на средствата за напоителни системи във връзка с превантивния контрол и аграрната наука, при която има голямо текучество на кадри и крайно ниско заплащане на заетите.


„Да, реформи са необходими, но земеделската наука трябва да бъде този фактор, който да създава иновации и устойчивост на сектора”, категорична бе Светла Бъчварова на срещата в Търговище.
Цената на водата за напояване, нуждата от добре подготвени кадри в сектора, издръжката на професионалните училища, след преминаването им към общините, тежката бюрократична система, сумите за акциза за горивата, проблемите в сектор „Животновъдство”, промените в Закона за собствеността и ползването на земеделски земи и дали е приоритет на държавата самото земеделие са само част от поставените теми и въпроси, които земеделските производители от областта коментирали с народния представител от БСП.
„Бяха дадени и конкретни предложения, отнасящи се Закона за ДДС и преотстъпения данък печалба. Поех ангажимент да поставя въпросите на националната среща, която БСП организира по темата за земеделието, а след това в парламента”, обобщи Светла Бъчварова.


По думите й, основната идея на срещите с представители на определени сектори е „да бъдат дадени реални и конкретни предложения за промяна и за решаване на проблемите, с които ежедневно се сблъскват заинтересованите страни”.
Следващата среща, която БСП инициира е с учители от областта в началото на следващата седмица.

Пресцентър БСП Търговище

 • Написана от targovishte
 • Категория: Политика

Представители на местната власт от Търговище посетиха Европейския парламент

gerb 210617

На 19 и 20 юни евродепутатът от групата на ГЕРБ/ЕНП д-р Андрей Ковачев бе домакин на посетителска група от България в Европейския парламент.
Сред участниците бяха представители на местната власт от областите София, Пловдив, Плевен, Кюстендил и Търговище.


Участие от Търговище взеха народният представител от ПП ГЕРБ д-р Венка Стоянова, кметът на община Търговище д-р Дарин Димитров, зам.- кметът Валентин Велчева, секретарят на общината Христалина Халачева и общинският съветник Панайот Димитров.


По време на посещението гостите се запознаха с дейността и организацията на работа на Европейския парламент, както и с акцентите в работата на д-р Андрей Ковачев в комисиите по външните работи и здравеопазване. Той запозна участниците с актуалната политическа обстановка в Европа, както и с позициите на ЕС по теми, сред които миграцията, Брекзит, премахването на таксите за роуминг и присъединяването на България към еврозоната.
Гостите обсъдиха с българския евродепутат въпроси, свързани със защитата на традиционните исторически общности, необходимостта от промяна на учебните планове по история на 20-ти век, както и перспективите за създаване на общ отбранителен капацитет.

Пресцентър ПП ГЕРБ Търговище

 • Написана от targovishte
 • Категория: Политика

Народният представител от ПП ГЕРБ д-р Венка Стоянова ще проведе приемна за граждани

vsn 0916

Народният представител от ПП ГЕРБ д-р Венка Стоянова организира приемна за жителите на община Търговище.

Приемният ден ще се проведе на 16.10.2017 г. /понеделник/ от 15:00 до 17:00 часа в офиса на партията на ул. „Преслав” 7, ет.4.

Предварителни записвания могат да бъдат направени на тел. 0885 678 378.

Пресцентър ПП ГЕРБ Търговище

 • Написана от targovishte
 • Категория: Политика

Народният представител от ГЕРБ д-р Венка Стоянова с приемна за жителите на Търговище

vsn 0916

На 29 май / понеделник/, от 14:00 до 16:00 часа народният представител от ГЕРБ д-р Венка Стоянова ще има приемна за граждани на Търговище.

Срещата ще се проведе в офиса на партията, който се намира на ул. „Преслав“ 7, ет. 4.

Предварителни записвания могат да бъдат направени на тел. 0601/5 89 27, 0885 678 378, 0889 001 951.

Пресцентър ПП ГЕРБ Търговище

 • Написана от targovishte
 • Категория: Политика

Активисти на ДПС от Търговище и Омуртаг посетиха ЕП

Photo 1 1

Активисти на ДПС, кметове и заместник кметове на населени места от Търговище и Омуртаг имаха възможността да посетят Брюксел по покана на евродепутата Неджми Али, член на ДПС и Алианса на либералите и Демократите за Европа (АЛДЕ).

В продължение на два дни гостите имаха възможността да се запознаят подробно с работата на европейските институции и най-вече на Европейския парламент, а също така и да разгледат забележителностите на белгийската столица.

В програмата им бе включено официално посещение на Европейският парламент, където се информираха по-задълбочено за начина на функциониране на институцията, а така също и посетиха пленарната зала на ЕП заедно с евродепутата. Жив интерес предизвика дейността на евродепутата в Комисиите по Бюджети и Бюджетен контрол.

По време на семинара в Европейския парламент гостите имаха възможността да зададат редица въпроси по Общата селскостопанска политика, касаещи както настоящия, така и следващия програмен период, по работата на Европейския парламент, както и за възможностите за развитие на Североизточна България чрез европейски фондове.

dps.bg

 

 • Написана от targovishte
 • Категория: Политика

БСП - Търговище подпомогна финансово 11 зрелостници за бала

bsp rl14За четвърта поредна година областният председател на БСП – Търговище Явор Куюмджиев и Младежкото обединение на БСП – Търговище организираха дарителска кампания по повод абитуриентските балове.


Единадесет зрелостници в затруднено социално положение бяха финансово подкрепени при подготовката за един от най-вълнуващите им дни - абитуриентския бал.


Най-лесно е да бъдем добри, да подадем ръка на някой в нужда, да подарим щастие и да предизвикаме усмивка, подчертаха от БСП – Търговище и пожелаха успешен старт на всички завършващи.

 • Написана от targovishte
 • Категория: Политика

Областният управител участва в обсъждането на актуализираната Стратегия за национална сигурност на България

ou 710171

Областният управител на област Търговище Митко Стайков участва в обществено обсъждане на актуализираната Стратегия за национална сигурност на Република България в Русенския университет. Във форумът взеха участие и Областният управител на Силистра Ивелин Евстатиев, представители на заинтересовани страни, институции, областни и общински администрации, неправителствени организации от Разград, Силистра и Русе.

В дискусията участва директорът на Центъра за превенция и противодействие на корупцията и организираната престъпност към Министерски съвет - Елеонора Николова.


Представянето на актуализираната стратегия бе направено от доц. Иванов, който акцентира върху това, че документът е отворен за препоръки и допълнения и разясни стъпките в процеса на актуализация на документа. Със заповед № P-128 от 6 юли 2017 г. на министър-председателя Бойко Борисов е създадена Междуведомствена работна група за разработване на проект на актуализирана Стратегия за национална сигурност на Република България. Центърът за превенция и противодействие на корупцията и организираната престъпност (ЦППКОП) изпълнява функциите на секретариат на Междуведомствената работна група и подпомага нейната работа.
Участниците в срещата отправиха конкретни предложения за допълнения на съдържанието; уточняване на някои термини и определения в текстовете; разработване на график и времеви обхват на стратегията; необходимост от периодичен преглед на нейното изпълнение.

Пресцентър на областна администрация Търговище

 • Написана от targovishte
 • Категория: Политика

Д-р Венка Стоянова отново става депутат

vsn 0916

Д-р Венка Стоянова отново става народен представител на ПП ГЕРБ от Търговищки многомандатен изборен район.


Със свое решение Централната избирателна комисия обяви за народен представител в 44-то Народно събрание от Двадесет и осми изборен район – Търговищки, Венка Константинова Стоянова от листата на ПП ГЕРБ.


Това става, след като Теменужка Петкова стана министър на енергетиката в кабинета „Борисов 3“. Съгласно чл. 68, ал. 2 от Конституцията на Република България народен представител, избран за министър, прекъсва пълномощията си за времето, през което е министър, като се замества по съответния ред, се казва в решението на ЦИК.


Д-р Венка Стоянова беше народен представител от Търговище и в 43-ия парламент. На парламентарните избори на 26 март 2017 г. тя беше с най-силен мажоритарен вот сред кандидатите за депутати. С близо 300 преференции д-р Стоянова изпреварва втория в листата на ГЕРБ Митко Стайков и отново става депутат от Търговищки многомандатен изборен район .

 • Написана от targovishte
 • Категория: Политика

Проблеми с пътната инфраструктура, здравеопазването и земеделието поставят граждани пред депутата ни от БСП

bsp 31017

Девет устни и 10 писмени въпроса към различни министри са били отправени от народния представител от БСП проф. Светла Бъчварова в парламента досега.


Това стана ясно на пресконференцията, свикана от ОбС на БСП в Търговище вчера.


Част от въпросите ми, касаещи Търговищка област, бяха свързани предимно със състоянието на пътната инфраструктура, здравеопазването, земеделието и с проблеми на хора с увреждания, сподели депутатът.


Пет приемни дни е имала досега проф. Бъчварова в областния град и няколко - в Попово и Омуртаг. „Поставят се доста социални проблеми, въпроси, свързани с лошата пътна инфраструктура, особено между селата и др.“, каза депутатът.


През следващата седмица предстоят срещи с учителите и земеделските производители от областта във връзка с новия проект за бюджета и това, което ние ще предложим в алтернативния бюджет. По този начин считаме, че ще имаме доста по-сериозни аргументи при защитата на нашите параметри, посочи Бъчварова.


За 120 търговищенци не е приключила реституцията на земята, стана ясно от думите на народния представител. „Тези хора имат документи за възстановяване на собствеността, но по една или друга причина тази собственост не е възстановена. Трябва да вървим към приключване на реституцията, за да могат всички да получат това, което притежават, но физически не могат да се докоснат до него. Изводът ни е, че собствениците на земя не са защитени и трябва да се направи необходимото“ , заяви проф. Бъчварова.

 

 • Написана от targovishte
 • Категория: Политика

Дами от региона на посещение в Европейския парламент по покана на Филиз Хюсменова

ep 30517

Евродепутатът Филиз Хюсменова цитира данни от проучването на „Евробарометър“, което показва, че подкрепата сред европейците за членството в Европейския съюз се връща на почти същото ниво като през 2007 г., преди икономическата криза. Тя ги представи пред дами от област Търговище, които са на посещение в Европейския парламент по покана на евродепутата. Според изследването, за 57% от европейците членството в ЕС е нещо добро. Това представлява увеличение от четири процентни пункта в сравнение с предишното проучване от септември миналата година.

„Сегашното равнище е почти същото като това от 2007 г., а EС премина през много препятствия. През 2008-2009 г. започна голямата финансова криза, която прерасна в икономическа и социална, и открои отдалечаване между евроинституциите и европейските граждани. След преодоляването й започна бежанската криза, последва силна популистка и националистическа вълна в държавите членки, след това Брекзит , засили се тероризмът, заговори се за Европа на две скорости”, така българският евродепутат обобщи последното десетилетие на Евросъюза.

Жените, членове и симпатизанти на ДПС, коментираха с Хюсменова как тези събития са се отразили в ежедневието на българските граждани. От 2-ри до 4-ти май те проследяват работата на Европейския парламент и на българските евродепутати от ДПС. В програмата на посещението е включена и презентация, която подробно представя комисиите в Европарламента, политическите групи, както и процедурите за взимане на решения.

filizhyusmenova.com

 • Написана от targovishte
 • Категория: Политика

Зам. министърът на труда Султанка Петрова ще се срещне с граждани в Търговище

sp 270917

На 28 септември - четвъртък, заместник-министърът на труда и социалната политика Султанка Петрова ще бъде на посещение в гр.Търговище.


Срещата с граждани по социални въпроси ще се проведе в зала 74 в сградата на Община Търговище от 10,30 часа.

Като заместник-министър на труда и социалната политика Султанка Петрова организира и координира дейността на министерството в областта на доходите от труд и жизненото равнище, социалната икономика, демографската политика, корпоративната социална отговорност и планирането. Тя отговаря за дейността на дирекция "Стратегическо планиране и демографска политика", както и за Националния институт за помирение и арбитраж.

 • Написана от targovishte
 • Категория: Политика

Лидерът на „ВОЛЯ“ Веселин Марешки идва за среща с гражданите на Търговище

vm 250117Лидерът на партия „ВОЛЯ“ Веселин Марешки идва за първи път на среща с търговищенци.


Г-н Марешки избра точно тази дата – 29 януари, когато честваме Освобождението на Търговище, за да се срещне с нашите съграждани. От негово име ще бъде поднесен и венец пред морената, сподели за TargovishteBg.com юристът Ангелина Николва – координатор на „ВОЛЯ“ за Търговище.


В Търговище вече е сформиран Клуб на новата политическа сила. Офисът му се намира на ул. „Бенковски“ 1, вх. „А“.


На срещата в неделя гражданите ще могат да се запознаят с възгледите и идеите на Веселин Марешки и Движение „ВОЛЯ“ и да зададат свободно своите въпроси към лидера му. Предвижда се срещата да продължи около час и половина, като тя ще премине в свободен вариант, поясни още Николова.


Дискусията с Веселин Марешки ще започне в 14,00 часа в голямата конферентна зала на хотел „Терра Европа“.

 • Написана от targovishte
 • Категория: Политика

Зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов ще посети област Търговище в събота и неделя

gerb 2401162

Заместник-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов ще посети област Търговище на 16.09.2017 г.и 17.09.2017 г. /събота и неделя/. Той ще бъде придружаван от областния координатор на ГЕРБ в Търговище Венка Стоянова, общинския ръководител и кмет на община Търговище д-р Дарин Димитров, общинските ръководители на ГЕРБ в Попово, Омуртаг, Антоново и Опака – Стефан Иванов, Митко Стайков, Елка Станчева и Борислав Борисов.


На 16.09.2017 г /събота/, в 21:00 ч. Цветан Цветанов ще посети събора в село Горно Новково (община Омуртаг) „И си носим песента“, където ще се срещне с гостите на събора и ще разговаря с общинските ръководства на ПП ГЕРБ в Омуртаг и Антоново.


На 17.09.2017 г. /неделя/ в 9:00 часа, в офиса на ПП ГЕРБ в Търговище на ул. „Преслав“ 7, ет.4, зам.-председателят на ПП ГЕРБ ще се срещне с общинското ръководство на партията в Търговище. За 10 часа е предвидена пресконференция, която ще се проведе в офиса на ПП ГЕРБ-Търговище.


В 10:30 часа, в конферентната зала на ул.“Кирил и Методий“ №6 в Попово, Цветан Цветанов ще разговаря с членове на партията от общината и с общинското ръководство на ПП ГЕРБ.


В 11:30 часа, заместник-председателят на партията Цветан Цветанов ще се срещне с общинското ръководство и членове на ПП ГЕРБ в Опака. Срещата ще се проведе в офиса на ПП ГЕРБ-Опака, който се намира на ул. „България“ 92.

 Пресцентър ПП ГЕРБ Търговище

 • Написана от targovishte
 • Категория: Политика

ГЕРБ Търговище: Реформите в сектор „Енергетика“ са реални и ефективни

gerblogo 14Поредните твърдения на БСП, че в сектора на българската икономика липсвала стратегия и затова всички важни енергийни проекти в региона са ни заобиколили са безпочвени и напълно измислени. Политиката на МС в сектор „Енергетика“ е последователна и изцяло съобразена с Енергийната стратегия на Република България до 2020 г. Не може да се отрече, че участието на страната ни в процеса по енергийна диверсификация в района на Югоизтона Европа бе едно от най-устойчивите по време на управлението на ГЕРБ. Правителството на ГЕРБ работи активно за реализацията на междусистемните газови връзки с Румъния, Гърция, Сърбия и Турция. Проекти, които бяха забавени с години. През ноември 2016 г. бе изграден първия интерконектор - този с Румъния. Ускори се работата по газовата връзка Гърция-България. Интерконекторът Гърция-България е основна част от Южния газов коридор. На 10-ти декември 2015 г. се взе окончателно инвестиционно решение – реален старт на проекта. Строителството на междусистемната връзка следва да стартира през 2017 г. и да бъде въведена в експлоатация през 2019 г. ГЕРБ подписа меморандум със Сърбия за изграждане на газовата връзка със западните ни съседи, а съвместно с ЕК е разработена концепцията за изграждане на газоразпределителен център в България (Хъб "Балкан"). В края на 2015 година бе създадена съвместна работна група между представители на българското правителство и на дирекция "Вътрешен енергиен пазар" на Европейската комисия.
В края на 2013 г. България достигна националната си цел - енергия от ВЕИ 16% от брутното потребление на страната. Ето защо с измененията в Закона за енергетиката бяха спрени преференциалните цени за нови ВЕИ, ограничено беше производството на ел. енергия от биомаса и се засили контролът над производителите на електроенергия по преференциални и регулирани цени. Така се спря трупането на финансов дефицит в системата, но за Корнелия Нинова и нейните колеги от БСП е трудно разбираемо.
Доверието на международните институции в българския енергиен сектор е видимо. След извършен преглед на състоянието на българската енергетика, след предприетите реформи, на 27.05.2016 г., международната рейтингова агенция Moody's ни присъди положителната оценка, която е в резултат на проведените реформи в българския енергиен отрасъл. Оценено е финансовото стабилизиране на дружествата от групата на Българския енергиен холдинг ЕАД (БЕХ) и позитивната перспектива за развитие. Реформите в сектор „Енергетика“ са реални и ефективни и доказателство за това е информацията от банковите сметки на дружествата от БЕХ. Цифрите показват, че когато ГЕРБ пое сектор „Енергетика“ към 31.12.2014г. общият размер на паричните наличности на дружествата беше 404 млн.лв. Към 31.12.2015г. паричните наличности на държавните енергийни дружества бяха 833 млн.лв. Към 31.01.2016г. средствата са 962 млн.лв., а за периода от месец февруари до края на 2016 г. паричните наличности на дружествата от държавната енергетика в края на съответния месец са над 1 млрд. лв. Тези цифри показват трайната, устойчива, положителна тенденция, отразяваща финансовото стабилизиране на българската енергетика.
Важно е да се отбележи, че правителството не е променяло политиката си по отношение на проекта "Белене". След излизане на арбитражното решение през юни 2016 г., ГЕРБ нямаше избор, освен да плати сметката за това, което БСП поръча с Допълнение 5 през 2008 г - поръча оборудване без да има договор. Платихме, но благодарение на успешните преговори с руската страна спестихме на българските данъкоплатци - 90 млн.лв. от дневни лихви (по 167 хил лв на ден), които се трупаха. Успяхме да постигнем и споразумение, съгласно което руската страна се отказа от воденето на инвестиционен спор срещу България по същото дело. Ако се изгражда Белене - да е с частен инвеститор, без държавни гаранции и при икономически обоснован проект. За това и възлагаме анализ на БАН, за да покаже има ли нужда България от нова ядрена мощност.

Пресцентър ПП ГЕРБ Търговище

 • Написана от targovishte
 • Категория: Политика

Старейшини ГЕРБ-Търговище проведоха семинар на тема „ПП ГЕРБ като основен гарант на сигурността за функциониране на държавата“

gerb 310817

Старейшини ГЕРБ-Търговище проведоха семинар на тема „ПП ГЕРБ като основен гарант на сигурността за функциониране на държавата“. На форума присъстваха народният представител д-р Венка Стоянова, областният председател на СГЕРБ д-р Никола Найденов, членове на структурата от област Търговище.


Участниците в семинара дискутираха регионалните политики на правителството, образованието, пенсионната реформа, предстоящото Българско председателство на Съвета на ЕС. Народният представител д-р Венка Стоянова сподели, че в началото на август, Министерски съвет е одобрил Управленската програма за правителството, като документът обхваща 20 области, за които са набелязани 65 приоритета и 902 мерки.

Д-р Стоянова подчерта, че основната цел на правителството е постигане на по-висок жизнен стандарт, чрез партньорство с бизнеса, гражданите и социалните партньори. Тя представи основните приоритети в програмата, сред които повишаване на доходите на пенсионерите чрез повишаване на минималния размер на пенсията за осигурителен стаж и възраст; намаляване на административната тежест върху бизнеса и гражданите и създаване на по-добри условия за икономическа и инвестиционна дейност; удвояване на учителското възнаграждение до края на мандата; създаване на нов ред за преследване на корупцията и противодействие на престъпността; ограничаване на негативните демографски тенденции; гарантиране на енергийната сигурност на страната. Сред целите на правителството е и изграждането на модерна и безопасна пътна инфраструктура. Д-р Стоянова обясни, че се работи усилено по изграждането на АМ „Хемус“, която е от значение за развитието на региона и без нея няма как да бъдат привлечени инвеститори.


В края на семинара членовете на СГЕРБ направиха отчет на своята дейност и представиха предстоящите си приоритети.

Пресцентър ПП ГЕРБ Търговище

 • Написана от targovishte
 • Категория: Политика

ГЕРБ Търговище: БСП дава обещания в социалната сфера за над 3 млрд.лв. годишно, без обяснения от къде ще се вземат тези пари

gerblogo 14БСП ще преизчисли пенсиите и това ще доведе до поне 20% увеличение на най-старите и най-ниските пенсии. Тези абсурдни думи изрече преди дни лидерът на БСП Корнелия Нинова. Едва ли е наясно г-жа Лъжа, че подобно увеличение на пенсиите, трябва да е за сметка на много по-високи данъци и осигуровки, ако не искат да срутят пенсионната система. Факт е, че правителството на Бойко Борисов увеличи пенсиите, но и намали дефицита в системата. А това гарантира стабилност. В сравнение с 2013 г. средната пенсия е нараснала с 16%. Tази мярка на БСП ще струва над 1,5 млрд.лв. годишно. В момента дефицитът в НОИ е 4,4 млрд. лв. С тяхното предложение ще се увеличи с 30%. ГЕРБ гарантира, че от 1 юли 2017 г. всички пенсии ще се увеличат с 2,4%. Освен това за всяка Коледа и Великден са били подпомогнати и хората с най-ниски пенсии – над 250 млн. лв. струва това на държавата.
Г-жа Нинова казва още, че дългосрочната цел пред страната трябва да е "осем милиона българи и нито един от тях под и на прага на бедността". Ако БСП мисли да раздава пари на хората, за да са над прага на бедността, ще фалира държавата. Борбата с безработицата е важна, а в момента безработицата в България е на най-ниските си нива за последните 8 години – тя е на нива от 8%. През миналата година работа са започнали над 210 000 души. От тази година правителството на ГЕРБ въведе и още една мярка за безработните – държавата ще им плаща част от разходите в продължение на една година, ако си намерят работа на повече от 50 км от там, където живеят. За хората с най-ниски заплати - от 1 януари 2017 г. минималната заплата се увеличи на 460 лв. – с 40 лв. повече спрямо 2016 г. В сравнение 2011 г. ръстът е със 70%. Тогава размерът й е бил 270 лв.
Типично по социалистически, г-жа Лъжа заяви, че ако БСП управлява, ще бъдат давани по 50 лв. за всяко дете на работещ родител. Защо трябва да е на всеки му по равно, къде е истинския социален модел? Държавата трябва да се съобрази с конкретните нужди на хората и по-справедливо е хората, които работят, да имат по високи доходи и тези 50 лева да се инвестират в качествено образование.
Поредната лъжа на лидера на БСП бе, че са замразени помощите за хора с увреждания. Явно г-жа Нинова не е разбрала ,че правителството на ГЕРБ за първи път от тази година въведе диверсификация на помощите за децата с увреждания , като те ще получават по 930 лв. месечно.
Неоснователни са и твърденията на Корнелия Нинова, че ще бъде спряна ОП „Развитие на човешките ресурси“. Това е една от най-успешно изпълняваните програми в момента, като програмираните средства са над 60%. Отделени са 360 млн. в подкрепа на бизнеса, 194 млн.лв., за да живеят децата от домовете по-добре. Работят 14 000 лични асистенти в помощ на нуждаещите се.
Очевидно е, че БСП продължават с лъжите. Дават се обещания в социалната сфера за над 3 млрд.лв. годишно, без обяснения от къде ще се вземат тези пари. За един цял мандат това са 12 млрд.лв. – обещания за пенсии и доходи. Или лъжат за данъците, или за пенсиите. Най-вероятно и за двете.

Пресцентър ПП ГЕРБ Търговище

 • Написана от targovishte
 • Категория: Политика

-2°C

Targovishte

Mostly Cloudy

Humidity: 95%

Wind: 0.00 km/h

 • 25 Nov 2017 9°C -2°C
 • 26 Nov 2017 11°C 2°C