charovna2017

обновена 9:25 AM EEST, May 20, 2018

Митко Стайков участва в дискусионен форум за доброволните формирования

  • Публикувано в Политика

ou 200717

Областният управител на Търговище участва заедно с всички областни управители и представители на институции в дискусионен форум на тема „Доброволните формирования-от цел към реалност“.
Той се проведе в столицата и бе посветен на състоянието на доброволното движение в страната. Бяха обсъдени резултатите от прилагането на приетата стратегия за развитието на доброволните формирования в България.
Министърът на вътрешните работи Валентин Радев заяви, че е изключително впечатлен, че в страната вече работят ефективно над 200 доброволни отряди. Той изрази надежда парламентът да приеме законопроект за доброволчеството, защото трябва да има правила.

От своя страна председателят на Комисията по сигурността в НС Цветан Цветанов призова присъстващите областни управители да бъдат активни и заедно с областните структури на ГД „Пожарна безопасност и защита на населението“ да направят работещ механизма за набиране на доброволци.
Към момента на територията на страната има 205 доброволни отряда, в които членуват малко над 2800 доброволци. В над 77% от българските общини вече работят доброволни формирования, макар и не в пълен капацитет. На част от доброволците вече е осигурена специализирана пожарна и аварийно-спасителна техника.


Областният управител Митко Стайков изнесе официални данни, според които към момента в община Антоново се подготвя доброволно формирование, като в него ще бъдат включени пет кандидати.


В община Търговище е изградено едно доброволно формирование от пет доброволци, а в община Попово - едно формирование, включващо двадесет и пет души,  преминали три модула на обучение.
В община Опака добоволците са шест доброволеца, а в община Омуртаг - десет. 
Форумът бе организиран от Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението " към Министерство на вътрешните работи съвместно с Фондация "Ханс Зайдел " .

Пресцентър Областна администрация

16°C

Targovishte

Partly Cloudy

Humidity: 77%

Wind: 11.27 km/h

  • 21 May 2018 21°C 13°C
  • 22 May 2018 26°C 12°C