обновена 12:22 PM EEST, Jul 14, 2020

Търговищките социалисти отбелязаха 9-и септември

  • Публикувано в Политика

bsp 1

С поднасяне на венци и цветя пред Братската могила, членове и симпатизанти на БСП в Търговище отбелязаха 9-и септември.


Над 50 социалисти и членове на Българския антифашистки съюз и Движение „Русофили“ се събраха на площад „Независимост“ в областния град, за да почетат 74-та годишнина от събитията през 1944 г.

bsp 2
За да има бъдеще, трябва да има памет, заяви в тържественото си слово д-р Светослав Стефанов – общински председател на БСП – Търговище.


Ние сме тук, за да почетем паметта на падналите в борбата против фашизма. Отбелязвайки тази победа, следва да отдадем почит на 30-тте хиляди партизани и над 200 хиляди ятаци и помагачи, на 416 хиляди участници в Отечествената война, подчерта лидерът на търговищките социалисти и припомни, че "от IX въстаническа оперативна зона са убити 218 партизани и ятаци, между които жени, деца и старци". „Връх на зверствата на фашистите е разстрелът на шестте ястребинчета. Всичко това не може да бъде забравено“, посочи д-р Стефанов.


По думите му, „Девети септември побеждава с идеята за възстановяване на демокрацията в България“.

„Тази дата е начало на радикална промяна в развитието на българското общество“, изтъкна общинският председател на БСП – Търговище.

bsp 3
С едноминутно мълчание беше почетена паметта на загиналите в борбата с фашизма.

bsp 4

Пред Братската могила бяха поднесени венци и цветя от името на народния представител проф. Светла Бъчварова и Областния и Общински съвет на БСП – Търговище, от много граждани.

bsp 5
Инициативен комитет от Търговище излезе с обръщение към жителите на града и общината да направят дарение за поставяне паметник на децата на България - жертви на фашизма, сред които и шестте ястребинчета.

„Обръщаме се към всички политически партии, патриотични формации, неправителствени организации, институции, фирми, към всички, за които човешкият живот е висша ценност - включете се в инициативата!“, се посочва в апела.


Инициативен комитет Търговище - тел. за връзка: 0601/ 6 51 95

Дарения могат да се правят и по банкова сметка:
Банка ДСК
IBAN: BG49STSA93000025181669
BIC: STSABGSF
(Христо Георгиев, паметник на загиналите деца)