обновена 12:22 PM EEST, Jul 14, 2020

Депутати от БСП представиха „Визия за България” в Търговище

  • Публикувано в Политика

42158365 320119725419168 3098737299685376000 n

Петима народни представители от парламентарната група на "БСП за България" бяха днес на среща с членове и симпатизанти от Търговище, за да представят проекта „Визия за България“.


В дискусията участваха депутатите Валери Жаблянов, проф. д-р Георги Михайлов, Георги Свиленски, проф. Светла Бъчварова и Славчо Велков.


Основната причина за създаването на този документ, който е надпартиен, се крие в това, че целият път през тези почти 30 години от началото на промените в България, не доведе до това, което очакваха хората, каза Валери Жаблянов.

По думите му, доверието в институциите е разклатено, а народът не вярва, че има перспектива. „10 години след членството на България в ЕС, оценката е преобладаващо негативна, младите не виждат смисъл да останат в България“, отбеляза депутатът.

Според него „Визия за България” е алтернатива на системата. „Този документ трябва да даде тласък и енергия на обществено-политическото мислене в друга посока“, заяви Жаблянов и допълни, че проектът трябва да се превърне в програмен документ, който да залегне в нов тип управленска програма.

Народният представител разясни накратко какво предлага БСП с този проект, като това - да се промени ролята на държавата в управлението на стопанството, да се направят данъчна реформа и промени в социалната сфера.


Народните представители се обединиха около мнението, че настоящият документ е само рамката, а българските граждани са тези, които ще го допишат. Затова от БСП инициират срещи с хората по региони, за да чуят гласа на народа.

Търговищенци поставиха множество въпроси и предложения за допълнения във Визията пред гостите. Основните въпроси и предложения за допълването на документа бяха свързани с необходимостта от новата роля на държавата в икономиката, големите регионални диспропорции и националната сигурност във всичките й аспекти – отбрана, здравеопазване, образование, икономика, сигурност за гражданите.