обновена 12:22 PM EEST, Jul 14, 2020

Областният управител бе официален гост на турския консул в Бургас

  • Публикувано в Политика

3010181

На 29.10.2018 г., Генералното консулство на Турция в Бургас отбеляза 95 години от обявяването на страната си за република. Събитието бе почетено с официален прием, даден от Генералния консул на Република Турция Нурай Иньонтепе. Сред официалните гости на приема беше областният управител на Търговище Митко Стайков, както и кметове от цялата страна, районни мюфтии и представители на различни институции.


Областният управител поздрави лично Генералния консул по случай националния празник на Турция и му пожела сили и воля, за да продължи да изпълнява успешно професионалните си задължения в служба на страната си. В неформален разговор губернаторът го информира още, че предстои да се затвърди сътрудничеството и съвместната дейност между Областна администрация Търговище и Областната управа на област Одрин чрез подписването на двустранна Декларация за сътрудничество, чрез която двете страни ще си съдействат в различни сфери.


Националният празник на Република Турция се отбелязва всяка година на 29 октомври, когато на тази дата през 1923 г. Мустафа Кемал Ататюрк обявява основаването на нова, светска и демократична Република Турция. Освен национален празник, 29 октомври е и ден, в който се отдава почит и признателност към личността и делото на Ататюрк.