обновена 7:56 AM EEST, Jul 2, 2020

Областният управител участва в Осмата среща на високо равнище в Букурещ

  • Публикувано в Политика

1503191 1

В Букурещ бе представена официално и приета съвместна декларация на Осмата среща на високо равнище на градовете и регионите на Европейския съюз.

В срещата, която продължи два дни (четвъртък и петък), се включиха над 500 представители на местни и регионални власти от целия Европейски съюз, между които и областният управител на област Търговище Митко Стайков.

Декларацията бе представена от Председателя на Европейския комитет на регионите Карл-Хайнц Ламберц. В документа се акцентира върху укрепване на демократичната основа на Европейския съюз и укрепване на действията на ЕС на местно равнище за изграждане на по-добро бъдеще за гражданите. Декларацията на Осмата среща на върха е принос към подготовката на Стратегическата програма за периода 2019-2024 г., която ще бъде очертана от лидерите на ЕС в Сибиу на 9 май 2019 г.

По време на срещата на високо равнище бяха проведени различни дебати на теми като социално сближаване и интеграция в регионите и градовете, устойчивото им бъдеще, териториално сближаване за обединение на гражданите на ЕС. Европейските регионални и местни лидери обсъдиха още въпроси, които касаят поуките от Брекзит. Бяха разгледани и обсъдени теми, свързани с разработването на политики на ЕС за следващите години, чрез които да се изгради по-силна Европа.

Форумът се проведе в сградата на Парламента в Букурещ и е едно от най-важните официални събития по време на Румънското председателство на Съвета на Европейския съюз. Срещата на върха е най-мащабната инициатива на Европейския комитет на регионите и се провежда на всеки две години.