обновена 10:20 AM EEST, Sep 20, 2020

Членове на ПП ГЕРБ-Търговище разгледаха фотографска изложба, посветена на 70-тата годишнина от установяване на дипломатическите отношения между Китай и България

  • Публикувано в Политика

thumb 03122019

Членове на ПП ГЕРБ-Търговище присъстваха на официалното откриване на Фотографската изложба, посветена на 70-тата годишнина от установяване на дипломатическите отношения между Китай и България, организирана от Община Търговище, Институт "Конфуций", Посолството на КНР-София и Сдружение "Приятели на Китай".

Фотоплатната бяха експонирани в ОНЧ "Напредък-1864", а сред официалните гости на откриването на изложбата бяха директорът на Институт "Конфуций" от китайска страна - проф. Дун Юен Син, доц. д-р Искра Мандова-директор на Институт "Конфуций"-гр.Велико Търново, проф.Пламен Легкоступ - съветник към централата на Институт "Конфуций", зам.-кметове, секретарят на Община Търговище, секретарят на ОНЧ, председателят на Сдружение "Приятели на Китай" - Румен Новаков и др.

Гостите на Фотографската експозиция имаха възможността да видят запечатани моменти от парада на Олимпийските игри в Пекин, празника на розата, отбелязан в България, събитията в деня на българския национален павилион, културния обмен и сътрудничество между Китай и страните от Централна и Източна Европа, началото на производство на китайски автомобили "Great wall" в България, паметника на Христо Ботев, изработен от китайски склуптор, международно състезание по китайски език и още събития, запечатани с фотообектива.

"Между Китай и България и между народите на двете страни съществува дълбоко традиционно приятелство. България е втората държава в света, признала Нов Китай след основаването му и установила дипломатически отношения с него", отбеляза доц.д-р Искра Мандова по време на изложбата.

Проф.Дун разказа на гостите, че изложбата има за цел да представи някои от важните исторически моменти и постиженията на тези 70 години на българо-китайски дипломатически взаимоотношения."С устремен в бъдещето поглед очакваме и вярваме, че върху основите на този юбилей, приятелството между България и Китай ще добие нови измерения, а сътрудничество между тях ще получи нови жизнени сили", казаха организаторите.

Те благодариха на кмета д-р Дарин Димитров и на екипа на Община Търговище за ползотворното сътрудничество, както и на екипа на ОНЧ "Напредък-1864" за подредбата на фотоплатната и стилната обстановка в залата.
Пресцентър ПП ГЕРБ Търговище