обновена 10:20 AM EEST, Sep 20, 2020

Д-р Дарин Димитров уважи юбилейният концерт-спектакъл на Образцово народно читалище "Напредък-1864"

  • Публикувано в Политика

thumb a15112019

"Вече повече от век и половина читалището поддържа огъня на знанието, съхранява българските традиции и заема важно място в културния живот на общината, да възможности за развитие на творческите заложби на поколения търговищенци.

Поздравявам Ви и благодаря за това,че развивате не само традиционни, но и модерни и интерактивни артистични форми, с които увличате в читалищната дейност и младото поколение", каза кметът на Търговище и областен координатор на ПП ГЕРБ за област Търговище д-р Дарин Димитров по време на тържествения концерт на ОНЧ "Напредък-1864".

Концерт-спектакалът бе посветен на 155 годишнина от създаването на образцовото народно читалище в Търговище. Организаторите на празника бяха подготвили разнообразна музикално-танцова програма за своите гости, в която взеха участие Хор "Родна песен", с диригент Красимира Коларова, ВИС "Златни зари", с художествен ръководител Събина Георгиева, Балет "Галакси", ръководен от Екатерина Петрова, Театралната студия с художествен ръководител Грета Неделчева, Вокалната студиа с педагог Иванка Иванова и Детски ансамбъл "Джумалийче", ръководен от Стамен Стаменов. В юбилейния концерт специално участие взеха Балетна формация "Търговище" към ЦМДИ, с ръководители Мариам Макарнаян и Севдалина Стойчева и ПФА "Мизия", с гл.художествен ръководител Любчо Василев.

Той връчи на секретаря на ОНЧ "Напредък-1864" най-високото отличие - "Златна лира" от името на Съюза на българските музикални и танцови дейци за големи заслуги към българската култура.


"В този юбилеен празник за читалище "Напредък-1864"ми се иска най-вече да изкажа благодарност към екипа, с който работим, към председателя - Димитър Алексиев, към ръководителите на различните клубове, към всички самодейци, родители и талантливи деца за приемствеността и духовното огнище, което поддържаме. Благодаря и на нашата публика, която ни дава стимул да се развиваме и да вървим напред", сподели секретарят на ОНЧ Галина Кръстева.

"Днешната годишнина е благодарност към тези, които са създали читалището, но и към онези, които продължавате делото им с чувство за отговорност пред поколенията“, заяви в края на концерта областният управител Митко Стайков от сцената на ОНЧ.
"155 години традиции, 155 години развитие - всички ние имаме нужда от нашето читалище. Пожелавам сили и нестихващ творчески ентусиазъм, нека този храм на родолюбието, познанието и духовността да пребъде за идните поколения, бъдете здрави и вдъхновени", пожела д-р Димитров, връчвайки поздравителен адрес в юбилейната вечер.

"За нас читалище "Напредък" са всички усещания за красота, вдъхновение, творчество и сила - всяко поотделно, всичко заедно и още толкова много неща, които се усещат със сърцето, но е трудно да се изкажат със думи.Честит празник!", с тези думи завърши спектакълът, посветен на 155-годишнина от създаването на ОНЧ.
Пресцентър ПП ГЕРБ Търговище