обновена 11:53 AM EEST, Sep 19, 2020

СЪВЕТНИЦИТЕ ОТ ГЕРБ СЕ СЪМНЯВАТ, ЧЕ НАМЕРЕНИЯТА ЗА БИВШАТА КАЗАРМА ЩЕ ОСТАНАТ САМО НА ХАРТИЯ

  • Публикувано в Политика

gerb_kazarma_br

На пресконференция групата съветници от ГЕРБ изразиха съмнение, че общинската администрация предоставя цялата информация по процедурата за придобиване на бившата казарма в Търговище.

Панайот Димитров беше категоричен, че докладната записка, гласувана на последното редовно заседание на Общински съвет - Търговище, е била с невярна информация. „Ние приемаме и подкрепяме идеята, но всичко трябва да се направи, както трябва, законно. А мнозинството се опита да манипулира сесията и обществеността", заяви Димитров. Според него, много е вероятно всичко да остане само като проектно предложение, защото липсва яснота откъде ще се вземат над 12 млн. лева за преустройство на имота. Д-р Венка Стоянова изтъкна, че в момента той се поддържа от армията, но веднъж придобила собствеността върху него, Общината се ангажира със заплащана на данъци, поддръжка, охрана и т.н. Тя подчерта, че не е искано и становището на областния управител, на когото министър Ангелов при визитата си през октомври обяви, че ще предостави терена.

Другият акцент на брифинга бе поставен върху приетите промени в Наредбата за местните данъци и такси. „Читалищата са най-българските институции. А по селата те са в плачевно състояние, неремонтирани с години", отбеляза д-р Стоянова. Колегата й Димитров добави, че се е надявал те също да получат 50-процентово облекчение, заради липсата на средства, както останалите културни институции. „Аршинът трябва да бъде еднакъв за всички", завърши той. Заключението на местните депутати от ГЕРБ е, че щом предложението излиза от тяхната група, то не бива подкрепено.