обновена 11:42 AM EEST, Jul 16, 2020

Да градим Търговище с осъзната отговорност към поколенията

  • Публикувано в Политика

thumb 29012020

"29 януари 1878 г. е значима дата в историята на града ни, която ни напомня да не губим идентичността си, да пазим родовите памет и традиции, на които се крепи и просперитетът на местната ни общност", заяви кметът на Търговище и областен координатор на ПП ГЕРБ д-р Дарин Димитров по време на проявите, посветени на годишнината от Освобождението на града.

Празничните прояви по случай 142-та годишнина от Освобождението на Търговище уважиха ръководството на ПП ГЕРБ-Търговище, общински съветници от ПП ГЕРБ, членове на партията и представители от различните структури.

Те се включиха в общоградското шествие, което тръгна от площад "Свобода" до паметника на ген. Казимир Ернрот и Морената в квартал „Вароша“. На двата паметника се състояха ритуали за поднасяне на венци и цветя в знак на признателност и уважение към всички, дали живота си за свободата на Търговище и България. А в храм „Св. Успение на Пресвета Богородица“ бе отслужена панихида.

"Днес се навършват 142 години от Освобождението на Търговище. Ден, в който скланяме глава пред всички воини и наши предци, които с цената на живота си отвориха нова страница в историческия път на Търговище.


В този празничен ден нека си пожелаем да съхраним силата на единението, да бъдем по-уверени в нашите възможности и да градим Търговище с осъзната отговорност към поколенията", добави още д-р Дарин Димитров в обръщението си към търговищенци.
Приветствие по повод празника отправи и ген.консул на Руската Федерация в гр.Русе Андрей Громов.

Търговищенци имаха възможността да разгледат музея на открито на Сдружение „Приказка за България“. В него организаторите бяха представили умалени модели на военно-полеви болница, кухня и съгревателен пункт. Посетителите на музея на открито можеха да дегустират приготвения на място руски борш, също така и консумираните от войниците по време на Освободителната война чай и греяно вино.

Едни от най-интересните атракции в музея на открито бяха експонатите, пресъздаващи историята на България от създаването й до наши дни, сред които всички видове униформи и оръжия.

Желаещите имаха възможност да разгледат и новооткритата изложба в Славейковото училище в Търговище - „Строители на Паметника на свободата“, създадена по повод 85 години от откриването на паметника „Шипка“. Изложбата е дело на Националния парк-музей „Шипка-Бузлуджа“ и гостува в града ни по случай 29 януари - Освобождението на Търговище.

Венци и цветя пред Морената в кв."Варош"бяха поднесени и от името на евродепутатите от ПП ГЕРБ и ПП ГЕРБ-Търговище.
Пресцентър ПП ГЕРБ Търговище