обновена 11:53 AM EEST, Sep 19, 2020

Съветниците от ГЕРБ не подкрепят бюджета на Община Търговище

  • Публикувано в Политика

savetnici_zasedanie_gerb

Общинските съветници от ПП ГЕРБ гласуваха против бюджета на Община Търговище за 2012 година. След сесията на местния парламент групата на ГЕРБ даде пресконференция, на която остро разкритикува разпределението на средствата в местната хазна и обоснова мотивите за своето решение. 
„Бюджетът е крайно консервативен и не е в интерес на хората и общината. Ние гласувахме против, за да покажем на обществеността, че не сме съгласни с политиката, която се води в общината", посочи председателят на групата съветници от ГЕРБ - Панайот Димитров. Не е заделен нито лев за двата големи имота, които общината иска от държавата - летището в Буховци и бившите казарми. Според Димитров, по този начин се създава усещането, че общината действа на принципа да вземем каквото можем, пък после ще видим какво да го правим.

Друга голяма несправедливост на бюджета е, че няма предвидени почти никакви средства за по-малките населени места - 52 села в общината са оставени на произвола на съдбата. Не е предвидена и капиталова програма за селските райони. Заделени са единствено средства за закупуването на стотина улични лампи. Според съветниците най-малкото, което можеше да се направи, е да се отделят пари за изграждането на автобусни спирки, за да не мръзнат децата през зимата , докато чакат училищния автобус. 
Групата на ГЕРБ обърна внимание и на средствата, заделени за издръжка на приюта за бездомни кучета. Направената справка е показала, че през миналата година в него са прибрани пет животни, за които са изхарчени 15 хил. лв. и още толкова са дадени за заплати на служителите. Сега за тази дейност са заложени 38 хиляди лева. От ГЕРБ не одобряват и политиката на кметската администрация да се въздържа от кандидатстване по европроекти, заради липса на пари в местната хазна, за тяхното дофинансиране. 
Венка Стоянова изрази съмнение, че в бюджета има кухи пера, които служат като касички на кметството и припомни, че през миналата година не веднъж се е случвало да бъдат прехвърлени средства от една дейност в друга.
На финала на брифинга съветниците изказаха предположение, че общината ще реализира приходната част на бюджета, но за сметка на продажбата на общински имоти, което ГЕРБ категорично няма да подкрепи.

Снимка: gerb-targovishte.com