обновена 11:53 AM EEST, Sep 19, 2020

КМЕТЪТ ЗАМИНАВА ЗА СРЕЩА НА ВЪРХА НА ГРАДОВЕТЕ И РЕГИОНИТЕ В КОПЕНХАГЕН

  • Публикувано в Политика
krasimir_mirev_nsorbКметът на Търговище д-р Красимир Мирев ще вземе участие в Петата европейска среща на върха на градовете и регионите, информират от пресслужбата на Община Търговище. Тя е организирана от Комитета на регионите в сътрудничество с общината на Копенхаген и столичния областен съвет на Дания и ще се проведе  на 22 и 23 март в Копенхаген. Българските общини ще бъдат представени още от кметовете на градовете Гоце Делчев, Добрич и Монтана и съветници от Столичния общински съвет. 

Тази среща предхожда Конференцията на ООН за устойчиво развитие („Рио +20") през юни. Затова председателят на Комитета на регионите Мерседес Бресо отправи призив към участниците да представят най-добрите местни и регионални практики, да заявят политически ангажимент за изработване на позиция на Европейския съюз.
Във форума ще участва и председателят на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу.

Предвидени са различни семинари за градската динамика и европейското управление, влиянието на ЕС за развитието на градовете и привличане на гражданите в регионални и местни проекти, иновативно финансиране на зелена градска икономика и градското развитие като основно екологично предизвикателство.
Предвидена е и изложба „Красиви, зелени, интелигентни и приобщаващи цветни градове", която ще покаже най-добрите практики за градско развитие.