обновена 12:45 PM EEST, Sep 22, 2020

ЛИЛИ БОЯНОВА СИГНАЛИЗИРА ЗА СХЕМА ЗА ИЗТОЧВАНЕ НА ДЪРЖАВНИ ПАРИ

  • Публикувано в Политика

pr_l_boqnova_paraklisПред журналисти днес народният предствител от ПП ГЕРБ Лили Боянова представи документи за корупционна схема и нарушение, свързани с изграждането на параклис в село Семерци, община Антоново. Този храм е трябвало да бъде издигнат по програма за малки демонстрационни проекти по МРРП на стойност до 15 хил. лв., за които не се прилага Законът за обществените поръчки. И тъй като параклисът и днес не е завършен, според Боянова е на лице схема за източване на държавни средства. Той е в груб строеж, без покривна конструкция, а както се оказва от последвали проверки - и неустойчив за доизграждане. „Хората от селото желаят да имат своя параклис, затова се включиха донякъде в доизграждането му", поясни и кметът на Семерци Соня Димитрова.

Възложител на дейностите по проекта е тогавашният областен управител Бехчет Керим. Подписани са договор и анекс към него за удължаване срока на строежа. За изпълнител е избрана фирма ЕТ „Олга Костова" с адрес - ул. "Цар Симеон" 1, където се намира Комплекс „Лора", уточни депутатът. Средствата в размер на 9 513 лв. са усвоени, а работата е одобрена от специалисти, без да е свършена. Като парадокс Боянова изтъкна и това, че фактурите, които са приложени, са с дата от преди подписване наparaklis договора.

По този случай е заведено следствие, което вече е приключило и сега преписката е в прокуратурата в Омуртаг, където отлежава, по думите на Боянова и чака да мине срокът на давност. Тя заяви, че е изпратила писмо, с което сезира министър Плевнелиев за назначаване на проверка по всички проекти, реализирани по тази програма. „Може ли такава безотговорност! Взети са пари, без да е свършена работа! За мен това е схема за източване на държавни средства", заключи депутатът.